Het heeft even geduurd, maar nu dan toch het verslag van ons C-nest. Drukke werkzaamheden zijn oorzaak van de vertraging. De komende 8 weken zullen wij u deelgenoot maken van de ontwikkeling van onze puppy’s
Donderdag 10 oktober
Vanochtend zagen we verandering in Arwen haar gedrag. Zou dit de inleiding zijn tot de geboorte van het nest? Het is vandaag de 63e dag na de dekking, volgens de statistieken is vandaag de dag dat het nestje geboren zou kunnen worden. Volgens deze zelfde statistieken worden de meeste nestjes geboren op dag 63, maar het kan tot dag 67 duren voordat het zover is. Duurt het langer dan kunnen er complicaties optreden met medisch ingrijpen tot gevolg. We weten het, we hebben het meegemaakt met ons B-nest. We zijn daarom blij de “gedrags” veranderingen te zien. Arwen duikt bijvoorbeeld de bench van haar moeder Chilli in, en gaat daar graven. Dit zou ze normaal gesproken nooit in haar hoofd halen. Of ze loopt naar de hoek met de werpkist gaat erin om er gelijk weer uit te vertrekken. Je mag zeggen dat ze een beetje ongedurig is, oftewel de nestdrang steekt zijn kop op.
Half twee in de middag, ondanks onze bemoeienis heeft Arwen het toch voor elkaar om in een onbewaakt moment in Chilli haar bench te kruipen, we zijn erbij. Een paar minuten later is het eerste pupje geboren. Eigenlijk best wel onhandig zo’n bench. Als baas kan je er een beetje moeilijk bij. Al hoewel dat is ook niet echt nodig; Arwen regelt het zelf allemaal wel. Nadat Arwen alle handelingen die bij de geboorte moeten worden verricht heeft doorlopen c.q. uitgevoerd doen wij dat nog eens dunnetjes over. Checken en wegen en natuurlijk tijdstip van de geboorte opschrijven. Daarna brengen we haar en de pup toch maar naar de werpkist. Net als bij Chilli 3 jaar geleden is dit niet echt moeilijk. Je pakt de pup op en de moeder volgt vanzelf. Binnen 40 minuten worden er nog twee pups geboren. Daar blijft het bij. We wisten door de echo, welke we met 4 weken hebben laten maken, dat er 3 pups zouden komen. Arwen heeft de nageboortes opgegeten. Aangezien het er maar 3 waren, kan het geen kwaad. Heeft alleen maar voordelen (extra voedingsstoffen)
Het was trouwens weer mooi te zien dat de moeder hond, zonder dat ze een opleiding heeft gevolgd intuïtief weet wat ze moest doen. Het moet wel in de genen opgeslagen zijn. Een gevolg van eeuwen evolutie.
Alle drie de puppy’s zijn pikzwart en mooi van gewicht. Tussen de 430 en 530 gram. Vergeleken met ons eerste nest zijn ze zwaar, maar dat klopt ook wel. Alle voeding van moeders hoefde maar met 3 gedeeld te worden i.p.v. met negen. Ze zijn compleet en zien er goed uit. We zijn blij.
Vrijdag 11 oktober
Het gaat niet goed met de eerst geborene, Casper hebben we hem genoemd. Hij is lusteloos en reageert niet meer goed. We maken een (spoed)afspraak met de dierenarts. Uit onderzoek blijkt dan toch dat hij niet echt gezond is. De dierenarts verwacht dat als we Casper in leven zouden kunnen houden het altijd een probleem hond zal blijven, en of Casper wel kwaliteit van leven zou hebben is maar de vraag. Voor ons is het de vraag of het esthetisch verantwoord is dit Casper te willen aandoen. Het was een moeilijke beslissing, maar we hebben uiteindelijk besloten de pup te laten inslapen. Natuurlijk hebben we hem mee terug naar huis genomen. Arwen moet immers weten waar haar pup gebleven is. We hebben haar afscheid laten nemen, maar dat is (denken we) niet echt doorgedrongen. De komende week zal Arwen, in de sporadische momenten dat ze niet bij de andere pups is, Casper overal in en om het huis gaan zoeken.
Zaterdag 12 oktober
Het is de vroege ochtend van de tweede dag na de geboorte. Arwen zoogt sinds middernacht alweer voor de 4e keer. In diverse naslag werken wordt vermeld dat een pas geboren pup elke 2 uur gezoogd moet worden c.q. voeding moet krijgen. Dus 12 keer per dag. Dit word dan in de loop van de dagen afgebouwd naar 8 keer per dag. In het tempo waarin Arwen nu voed komen we op 18 tot 20 keer. Maar ach, daar bemoeien we ons voorlopig niet mee. We gaan er vanuit dat de natuur het zelf regelt. Wel worden de pups elke ochtend op dezelfde tijd gewogen, zodat we een mooi overzicht krijgen van de groei. We leggen het vast in Excel. Dan hebben we niet alleen de gegevens in tabel vorm, maar ook kun je de gegevens gelijk omzetten in grafiek vorm. Dit hebben we ook gedaan met ons A-nest, wat ons nu de mogelijkheid tot vergelijk geeft.
De melkproductie van Arwen komt trouwens nu goed op gang. We denken niet dat we ons zorgen hoeven te maken of ze wel genoeg voeding heeft.
Minimaal de eerste 2 weken zal er 24/7 begeleiding zijn. Dit geldt ook voor de nachten. Margot blijft op tot 3 uur en dan neem ik het over. Waarbij ik wel vanaf 8uur aan de slag moet voor de baas. Dit heeft wel tot gevolg dat we beiden per nacht 5 uur zullen slapen. Hoewel dit voor mij maar 1 uur korter is dan de normale nachtrust zullen we zien of het haalbaar is. We zullen tussendoor ieder ons rustmomentje moeten gaan pakken. Wel zal de dagelijkse zorg grotendeels op Margot haar schouders komen te rusten.
Zondag 13 oktober
Arwen heeft nu al vanaf de geboorte van het nest nauwelijks het “nest” gebied verlaten. We moeten zeer veel overredingskracht en zachte dwang gebruiken om haar daar weg te krijgen. Ze moet natuurlijk wel haar eigen behoeftes doen en wat bewegen. Niet alleen goed voor de spieren, maar ook om even haar hoofd leeg te maken. Even wat afleiding dus.
Na 2 dagen wilde Arwen de werpkist niet meer in. Dit word veroorzaakt door de warmtelamp; voor de puppy’s nog een noodzaak, voor Arwen te warm. We hebben er al voor gezorgd dat het op pup “hoogte” niet warmer is dan 22 graden (de boeken schrijven 29 graden voor), maar ook dat mocht niet helpen.
Arwen weigerd zich nog in de werpkist te begeven, zelfs als de warmtelamp uit was niet meer. Ze maakt een hoop stampei als we haar proberen over te halen. Dit werd weer een dilemma, Coen en Caatje moeten immers gevoed worden. Arwen wil niet meer in de werpkist, en buiten de werpkist zal het te koud zijn, en de kans op tocht aanwezig. We hebben het opgelost door slaapzakken, vetbedden en doeken neer te leggen en niet te vergeten de “kruiken” van onze jongste kleinzoon, hij mag even zonder doen. Het zal enig extra waswerk tot gevolg hebben. We moeten immers op de hygiëne letten. Daarnaast de warmtelamp hoger op gehangen, zodat deze weliswaar minder directe warmte geeft, maar wel een groter gebied beslaat. Ook hebben we voor de ruimte de CV temperatuur continue ingesteld op 22graden. Wel makkelijk nu; vloerverwarming. Verder hebben we met tuinkussens de omtrek van het nest gebied afgezet. Dit om eventuele tocht te voorkomen. We gaan zien of het werkt.
Maandag 14 oktober
We slapen nu (wanneer we dienst hebben) in het nest gebied op en onder een dubbelgevouwen 2 persoons dekbed. Tenminste gedurende de tijd dat het ons wordt gegund. We kunnen nu goed in de gaten houden of het te koud is voor de jongelingen. Dit is geenszins het geval. Op het moment dat ze een doekje over zich heen krijgen kruipen ze er onder vandaan, en zoeken een koeler plekje op. Ook gaan ze niet bij elkaar op een hoopje liggen, dus koud hebben ze het niet.
Ze zijn nu 5 dagen oud en je ziet nu al grote veranderingen. Niet alleen groeien ze, je ziet ook al verandering van het kopje. De verhouding hoofd/neuslengte wordt al anders, de oortjes zijn al wat groter, en de vacht groeit. De puppy’s zelf kunnen nog niet zien of horen. Maar ruiken kunnen ze wel, daar maken we dankbaar gebruik van. Elke dag krijgen ze een nieuwe “reuk” prikkel. Dit is goed voor de ontwikkeling van de hersenen.
Dinsdag 15 oktober
Afgelopen vrijdag hebben mijn dochter en kleinzoons opgepast toen wij met Casper naar de dierenarts waren. Je moet weten dat Jurre even oud is als Arwen, nu ja Jurre is een half jaar ouder. Deze twee zijn 2 handen en vier poten op 1 buik. Waar Jurre is, is Arwen ook (tenminste als ze bij ons op bezoek zijn). Ik had mij afgevraagd hoe Arwen op Jurre zou reageren als het nestje geboren zou zijn. Nu voor wat hen betreft is er totaal niets veranderd. Dat was met Chilli wel anders. Die duldde alleen haar naasten in de buurt van haar nestje. Toch weer een verschil. Ben er trouwens wel van overtuigd dat je altijd voorzichtig moet zijn, en niemand zonder begeleiding van een van ons bij het nestje moet laten. Moet er niet aan denken dat er wat zou kunnen gebeuren.
Woensdag 16 oktober
Na 7 dagen zijn Coen en Caatje al flink gegroeid, en wel een verdubbeling van hun geboorte gewicht is vandaag bereikt. Dit is ruim eerder dan met ons A-nest. Toen was het pas met 9 dagen. Je zou denken dat we straks obesitas hondjes hebben, maar niet is minder waar. Ze hebben een minimaal vet laagje onder de huid, en dan direct zijn de ribbetjes voelbaar. Ze zijn gewoon groter gegroeid en dat zonder pindakaas. Buiten onze dochter en haar 2 zoontjes is er nog niemand op bezoek geweest. Bezoek is pas welkom als Coen en Caatje 3 weken zijn. Door ervaring wordt men wijs, toch? Zodoende is het vandaag de derde keer dat ze langs komen. Even knuffelen zodat er andere “luchten” dan die van ons in de neusjes terecht komen.
Arwen doet het goed als moeder. Nog steeds verlaat ze nauwelijks het nest gebied. Alleen maar als wij haar hiertoe uitnodigen, en dan nog zo kort mogelijk. Behoefte doen en dan gelijk weer terug. Ze wil gewoon niet verder lopen. De hele dag wordt besteed aan haar puppy’s; poetsen, zogen, en dan weer poetsen, en dat meerdere keren per dag. Arwen heeft wel graag dat er bij het zogen iemand van ons bij is. Dan is ze helemaal relaxed. Inmiddels is na 6 dagen de zoog-frequentie al wel omlaag gegaan. Bevestiging dat de natuur zelf wel weet hoe het moet. Gelukkig staan onze honden dichter bij de natuur dan de mens.
Chilli in Cosmo zijn nog steeds niet bij het nest geweest. Arwen staat dit niet toe. Cosmo heeft 2 keer het lef gehad om zich in de achterkamer, waar het nest ligt, te melden. Hij is beide keren met een grom verwijderd. Het bekende met de staart tussen de benen. Hij wilde alleen wat aandacht.
Zowel Chilli als Cosmo gedragen zich trouwens voorbeeldig. Het lijkt wel of ze weten dat op dit moment de aandacht naar het nestje gaat. Wel zijn ze heel waaks. Elke beweging op het erf wordt in de gaten gehouden. Alleen de koerier die wekelijks langs komt met “hondenvoer” wordt enthousiast tegemoet gezien, evenals de leverancier van KIVO.