Zwarte vrijdag

De afgelopen week stond in het teken van Chilli haar bevalling. Twee weken geleden alles klaar gezet voor ons B-nest. Afgelopen maandag was het 63 dagen na de dekking. Normaal gesproken is 63 dagen de normale draagtijd.

We wisten dat we maar een klein nestje zouden krijgen. Dit bleek uit de echo van 4 weken na de dekking. Onze dierenarts had toen al gewaarschuwd dat dit weleens tot problemen kon gaan leiden. Het kleine aantal pups zou over een dusdanige hoeveelheid voeding de beschikking hebben, dat ze weleens buitensporig snel zouden kunnen gaan groeien. Het gevolg zou dan kunnen zijn dat ze te groot voor het geboorte kanaal zouden kunnen worden, en een keizersnede noodzakelijk zou zijn. Ook zou het zo kunnen zijn dat door het kleine aantal de weeën niet op gang zouden komen, en daardoor de geboorte zelf in gevaar zou kunnen komen.

Dit was ook de reden dat we regelmatig bij de dierenarts op controle zijn geweest. Het zekere voor het onzekere nemende. Toen afgelopen maandag, na 63 dagen dracht, de bevalling niet op gang kwam zijn we de dag daarop naar de dierenarts gegaan voor een check-up. Het bleek dat alles goed was. Vanaf die dinsdag zijn we elke dag naar de dierenarts geweest voor controle. Dit tot vandaag.

Volgens de statistieken kan een “normale” geboorte tussen de 63 en 67 dagen plaats vinden. Daarna wordt doordat de pups te groot worden een keizersnede noodzakelijk .
Vandaag was dus de 67e dag. Vanmorgen bij de dierenarts was alles nog goed. De indaling was in gang gezet de spieren van de vulva al verslapt. De verwachting was dan ook dat tussen de 24 en 36 uur de bevalling een feit zou zijn.

Vol goede moed terug naar huis. Chilli goed in de gaten gehouden. Vroeg in de middag groene afscheiding! Dit is niet goed. We kennen het van ons vorige nestje; het komt van de placenta en wel van na de geboorte. Dit is echt niet goed.

Direct contact opgenomen met de dierenarts, en na overleg met grote spoed vertrokken.

Aangekomen bleek na onderzoek dat het er inderdaad niet goed uitzag. Er zou geopereerd moeten worden, en wel gelijk. Een keizersnede dus. Tegen beter weten in hadden we nog hoop. We wisten toen al dat er maar 1 pup zou zijn. Helaas heeft zij het niet gered.
Het had een mooi teefje geweest. Zwart blond met de correcte aftekeningen, een mooie lange staart, en een geboorte gewicht van 505gram. Niets te groot dus.

 

 

Bikkel

 

Oorzaak overlijden: vroegtijdige loslating van de placenta.

Omdat na een keizersnede met een teef niet meer gefokt mag worden, en elke loopsheid een risico vormt voor de gezondheid van Chilli (door hormonen opbouw kans op kanker en baarmoeder ontsteking) hebben we besloten om Chilli haar baarmoeder gelijk maar te laten verwijderen. Hoeft ze niet nogmaals onder narcose.

Het is nu vrijdag avond. We zitten op de bank. Chilli ligt naast ons, bij te komen van de operatie. We hopen dat ze goed zal herstellen, maar dat is nog even afwachten.