5e Week

Donderdag 7 november
Arwen gaat ook vandaag mee de Bernisse in. Voor wat dat betreft zit ze alweer in haar oude stramien. Ze is nog niet de oude energieke Arwen, maart dat komt nog wel. Ze heeft nu meer interesse of er onderweg nog wat te snaaien valt.Als we terug zijn wil Arwen eerst naar haar kroost. Ze kan er ’s nachts niet meer zomaar meer bij. ’s Nachts en als we er niet zijn is het poortje gesloten. Enerzijds om Arwen zelf wat rust te gunnen, en niet geheel onbelangrijk, om C&C junior daar te houden waar we ze willen hebben; in het nest gebied. Dus we moeten mee om haar “toegang” te verlenen. C&C junior slapen nu het poortje dicht is de gehele nacht door, dus ook geen nachtelijke voeding meer. Hoera!
Eerst wordt er gezoogd, daarna krijgen ze hun PBR.

Wat over is, is voor mij.

Later op de dag krijgen ze na het zogen geen PBR meer maar vlees. Deze volgorde om ze te laten wennen aan vast voedsel. Omdat ze al gegeten hebben zullen ze niet zoveel nuttigen. Met opzet de darmpjes moeten eerst aan vast voedsel wennen. Later deze week zullen we eerst de vleesmaaltijd geven en daarna nog Arwen laten zogen.

Vrijdag 8 november
Vanmorgen vroeg wakker. Om half 5 staat Arwen te piepen. De wijze van piepen is herkenbaar, het is het “ik wil naar mijn kroost toe” geluid. Eerst even naar buiten; plassen. Het is een mooie heldere nacht, er zijn weer sterren zichtbaar. Hebben we de afgelopen weken niet gezien.
Daarna voeden om half 6 toch nog maar even naar bed. Even nog wat slaap inhalen voordat de werkdag weer begint.

Vandaag wordt er een nieuwe prikkel in hun ruimte geplaatst; De tunnel.
Caatje, de meest nieuwsgierige is er al snel bij. Loopt zonder enige terughoudendheid de tunnel in. Arwen heeft eerst zoiets van; is dit wel veilig voor jou? Kan dit wel? En loopt Caatje achterna, maar helaas de tunnel is een beetje te klein voor haar. Ze loopt vast. Ondertussen is Caatje al aan de andere kant. De meisjes kant, de ring is immers roze!

Chilli is nu al een paar keer het nestgebied binnen gelopen, ruikt even aan C&C junior en verdwijnt dan weer. Arwen ziet het aan, en vindt het goed. Cosmo komt niet verder dan het poortje, kijkt en ruikt even en is dan weer weg. Net als bij het nestje van Chilli moet hij er niet echt veel van hebben; van dat jonge grut.

Sinds Coen en Caatje vlees te eten krijgen ruimt Arwen de ontlasting niet meer op. Die taak is nu voor ons. Maar goed dat we zo vroeg begonnen zijn met de zindelijkheid trainer.

Zaterdag 9 november
Vanochtend toch nog relatief vroeg opgestaan. Beneden in de hal werd door middel van het maken van geluid, Cosmo was in de stalen bodem van zijn bench aan te graven, even duidelijk gemaakt dat het honden uitlaat tijd was.
Zodoende liepen we zaterdagmorgen om half 7 in het donker in de Bernisse.
Arwen is er net als eerder deze week ook weer bij. Ze begint alweer haar oude streken te vertonen; Cosmo uitdagen en in zijn staart bijten, om te zorgen dat hij achter haar aankomt, om daarna heel hard weg te rennen.


We hebben om 11uur een afspraak voor puppy bezoek. Dit zijn dezelfde mensen als afgelopen zondag. Ze komen lekker even kijken hoe ze gegroeid zijn. We zetten ze gelijk aan het “werk”. C&C junior moet hun eerste vleesmaaltijd van vandaag nuttigen, kunnen ze mooi voor ons doen.

Er wordt gevraagd hoe dat nu werkt zo’n zindelijkheidstrainer. Dit is een kwestie van conditioneren. Als de puppy’s beginnen te lopen/kruipen, worden er een aantal trainers op strategische plekken neergelegd. Als de puppy’s wakker worden willen ze hun behoefte doen, en bij een juiste plaatsing zal dit dan op de trainer zijn. Ook is het de bedoeling dat als je ziet dat een puppy zijn behoefte wil doen je hem of haar op de trainer zet, en er weer op zet als hij/zij wegloopt. Zo “leren” de puppy’s waar hun behoefte te doen. In de loop van de weken zal het aantal trainers steeds kleiner worden totdat er 1 overblijft.

Later wordt de trainer dan bij de buitendeur geplaatst, als de pup zijn behoefte wil doen loopt hij er naar toe. Een volgende stap is de trainer buiten neer te leggen, waarop… ja, je begrijpt het. Het is wel een kwestie van alert blijven. We hebben nu 2 pupjes, en hebben het nu relatief makkelijk. We hoeven er maar 2 in de gaten te houden. Coen doet nu al (met 4,5 weken) voor 90% al zijn behoeftes op de trainer. Caatje heeft nog wat meer tijd nodig. In ieder geval zullen de nieuwe eigenaren nagenoeg zindelijke puppy’s mee naar huis krijgen.

Als het bezoek van vanochtend weg is, krijgen C&C junior een grote poetsbeurt van Arwen. Daarna vallen ze vast in slaap. Het was weer vermoeiend geweest, die visite.

Later in de middag zit ik bij Arwen, Coen en Caatje. Ze spelen met elkaar, heel leuk om te zien. Alleen het duurt niet echt lang, na 15 minuten slapen ze alweer. Maar niet voordat Coen de bak met speeltjes eerst nog even heeft leeggehaald.

Zondag 10 november
We waren gisteren avond vroeg naar bed gegaan, en dat in het weekend. Dat hield dan dus ook in dat de laatste voeding van C&C junior ook eerder was dan normaal. Dat hebben we dus geweten, vanmorgen vroeg om 4 uur een hels kabaal. Mevrouw Caatje had honger dat moest iedereen weten, en dat probleem moest opgelost worden, en wel meteen! Wij dus ons bed uit, je kent het wel eerst C&C senior en Arwen uitlaten. Papje, zogen spelen etc. Ik ben tegen 5 uur weer naar bed gegaan. Margot was nog even bezig, en kwam tegen 6 uur. Een paar uur later werden we weer geroepen. Margot hield het voor gezien en is haar bed maar uitgegaan. Ik mocht uitslapen. Tegen 8 uur dan toch samen aan het zondag ontbijt.

Om 10uur kraam visite. Weer vreemde luchten voor C&C junior alleen maar goed. Onze volwassen roedel hadden we buiten geparkeerd, ieder met een bullenpees. Wij met de visite binnen bij Coen en Caatje. Ze zijn wat ongedurig. Arwen wil naar binnen (en mag dat natuurlijk) en zorgt voor nog wat extra commotie. Al met al een levendige boel.

Ik heb gisteren de buitenren onder de veranda klaar gemaakt. Samen met Margot de eerste attributen voor C&C junior neergezet. Een ander “harig” kleed, vlaggetjes en ballenbak.

Deze nieuwe prikkels zijn voor de komende dagen. Het eerste speelkwartiertje buiten compleet met picknick was vanmiddag.Later in de namiddag komt onze dochter met haar man en kinderen nog even langs. Jurre mag meehelpen C&C junior te voeren. Al met al een hoe noem je dat? Een wervelende dag.

’s Avonds blijkt dat het voor Caatje allemaal een beetje teveel is geweest. Ze gooit haar eten van vanmiddag er volledig uit. Aan de hoeveelheid zien we dat ze best wel veel gegeten heeft. Ze heeft buikpijn, en ligt te kreunen.

We hebben gezorgd dat ze lekker warm ligt, en hebben haar met rust gelaten. Wel regelmatig even checken natuurlijk. Rond 8 uur een beetje PBR gegeven, waarna ze weer gaat slapen. Margot heeft om 1 uur nogmaals PBR gegeven en Arwen heeft haar steentje weer bijgedragen.


Maandag 11 november
Vanochtend om 4 uur mocht Margot er weer vroeg uit. Ze hebben honger. Zogen, PBR (nee, even geen vlees, eerst het buikje tot rust laten komen) en spelen daarna vallen ze weer in slaap. Als we om 7 uur, nadat we met CC en Arwen ons rondje Bernisse weer hebben volbracht, C&C junior wegen blijken ze toch alle twee weer zwaarder te zijn. Coen 195 gram en Caatje toch nog 75 gram. Dit ondanks haar slechte avond.

Vanmiddag hebben ze voor het eerst sinds gisteren weer vlees gegeven. Ze eten het volledig op evenals de vlees maaltijd om 4 uur. Alsof er niets is gebeurt. Gelukkig maar. Arwen speelt elke dag met haar kroost. Ze heeft er niet zo veel, pupjes. Maar daardoor krijgen ze in verhouding wel extra veel aandacht. Het is ook mooi om te zien hoe ze door Arwen gecorrigeerd worden, inbreuk op de hiërarchie is er niet bij.
Vanmiddag laat was ik het slachtoffer. De baas moet natuurlijk ook zijn “speel” bijdrage leveren. Coen is een gezellige bedachtzame en toch ook een onderzoekende reu. Maar ook kan hij zijn naam eer aan doen. Een echte dondersteen. Zijn zus van achteren aanvallen, en zich dan zo snel mogelijk uit de voeten maken. En als Caatje, die het natuurlijk niet pikt, achter hem aangaat, begint hij heel hard te piepen. Waarop Caatje van haar moeder weer een correctie krijgt. Daar in tegen is Caatje enthousiast en laat het beleg niet van haar brood eten. daarnaast is ze volhardend; ze moet en zal haar zin krijgen!

Dinsdag 12 november
Vanochtend zijn ze wat later wakker dan de afgelopen dagen, pas om half 6. Wat een luxe. Het gaat alweer goed met Caatje. Ze heeft praatjes voor 10. Ze scheurt door het nestgebied als een wervelwind. Eten doen ze de hele dag goed, en gecontroleerd. Als we “vergeten” het poortje dicht te doen, staat ze voor dat je het weet achter je.

Ze mogen nu ook in de keuken komen, en ze lopen nu tussen de rest van onze roedel. Arwen speelt (en voed tegelijkertijd op) meerdere keren per dag. Ze heeft nu echt wat afstand kunnen nemen, en is nu vaker weg. Dat wil zeggen, ze is er op afstand. Ze blijft ze in de gaten houden. Coen en Caatje hebben er vrede mee. Ze slapen nog steeds veel.

Woensdag 13 november
Geen puppy alarm vannacht, dus nu weer gewoon om 6 uur opstaan. Wandelen met de roedel en daarna gereed maken voor de werkdag. C&C junior krijgen als eerste maaltijd PBR en mamma voeding.

Voor de rest van de dag zijn het vleesmaaltijden, maar met een extra; ze krijgen voor het eerst puppy brokken. Een klein beetje maar. Het is immers weer een nieuw typ voeding. We letten erop dat alle voeding die ze krijgen van het zelfde eiwit type is. Dit om problemen met de darmpjes te voorkomen.

Er wordt volop gespeeld, met elkaar, of mamma die lekker meedoet, en anders dan toch ook met de diverse speeltjes.

Vanmorgen bij het wegen was Coen precies 4500gram, en Caatje 4250gram. Dit verschil in gewicht is constant. Verschil tussen reu en teef. En daarnaast is Caatje een stuk temperament voller, en zal dus meer energie verbranden.