Week 8

SAM_1650
He he, even rust

Zaterdag 13 augustus
We zijn vroeg op, er is veel te doen vandaag. Maar eerst onze normale ochtend rituelen.
Niets fijner dan ’s morgens vroeg met je roedel door het natuurgebied lopen. Als we terug komen zijn de A’tjes weer fris en fruitig. Ze kunnen de nieuwe dag weer aan. Vandaag zal de aandacht niet op hun gericht zijn. Het is Cosmo die vandaag in het voetlicht zal staan. Hij zal vandaag hopelijk Candy (Brechtje) fan de Poarta Polle dekken.

SAM_1636
Vermoeiend hoor! Dat dekken.

Maar Cosmo zijn belevenissen zullen ergens anders beschreven worden. Laten we volstaan met de mededeling dat de eerste dekking aan het eind van de middag is geslaagd. Morgen op herhaling. De A’tjes krijgen tussendoor nog bezoek van enkele bestuursleden van de HCN, niet alleen even afleiding voor ons, maar gelukkig ook nog aandacht voor hen. En de veters van hun schoenen zijn erg lekker. ’s Avonds grote mensen bezoek. Het wordt weer een gezellige avond, en we gaan voor de verandering weer eens lekker laat naar bed.

 

SAM_1664
Het slopen is begonnen

Zondag 14 augustus
Vandaag nog een drukke dag met bezoeken, vanmiddag komen er nog bezoekers voor Aagje, en in de namiddag komt Candy nog voor de tweede dekking met Cosmo. Vanaf morgen zijn er tot a.s. zaterdag geen bezoeken meer gepland. Ik heb de hele week vrij genomen. Kan ik ook nog even genieten van onze A’tjes. Vanaf zaterdag, wanneer de eerste pupjes weg gaan, zal het elke dag een beetje stiller worden. Hoewel, ze worden steeds actiever en zijn nu natuurlijk steeds vaker en langer wakker. Misschien zal het rustiger worden met het aantal pupjes maar niet met de activiteiten die ze ontwikkelen. Vanochtend heeft Atze de stellage met emmertjes die in het buitenverblijf staat gesloopt. Hij heeft alles uitelkaar gerukt. Zo sterk zijn ze nu al. We hebben vanmiddag het hele terras voor de A’tjes tijdelijk afgerasterd. Ze vinden het helemaal te gek. De tunnel, de slurf, het ligbed, lekker door het grint stuiven, en natuurlijk proberen onder de schutting door te graven. Vanavond om 19.30uur is de tweede dekking ook een feit. We hebben het de afgelopen dagen tijdens de dekking wel getroffen met het weer. Droog, af en toe en zonnetje en niet te warm. Het heeft zich uitbetaald.

SAM_1746
Wat kunnen we nu weer verzinnen?

Maandag 15 augustus
Mijn eerste vrije dag. Hij begint als alle anderen. Daarna lekker genieten met de A’tjes in de tuin. Het is tenslotte lekker weer. Ze eten ons nu de oren van het hoofd. We zullen voer bij moeten bestellen. Nu ja, beter dit dan puppy’s die niet willen eten. Daar hadden we trouwens toch al geen klagen over. Oma komt vanochtend nog even koffie drinken en afscheid van de A’tjes nemen, het zal de laatste keer zijn datze ze allemaal bij elkaar zal zien. Hoewel er op maandag nooit post is (er wordt op maandag niet bezorgd) ga ik toch met Arwen de post halen. Voor het eerst aan de lijn. Onze brievenbus staat aan de dijk. Dit is ongeveer 30 meter van ons huis. Een leuke wandeling dus.

SAM_1662
Mag ik op de bank? Nee? Ahhh joh, ik toch wel?

Gaat nog niet echt soepel. Het extra gewicht is toch belemmerend voor haar, en ze kan niet overal naar toe. Volgens mij gaat ze uit protest zitten. Dan komt Margot er aan, ze heeft er ook 2 aan de lijn. Dat is natuurlijk veel leuker. Het protest is snel vergeten. Met Chilli gaat het nu een stuk beter, de medicijnen slaan aan en doen hun werk. Maar toch ben ik niet helemaal tevreden. Morgen weer naar de dierenarts. Chilli mag haar kap af als we gezamenlijk naast het huis een rondje gaan lopen, en natuurlijk gaat er weer een A’tje mee. Kan mamma even met haar kroost samen zijn. Vanavond heeft ze weer urenlang (zonder kap) naast mij op de grond gelegen, met haar kop op een kussen. Heerlijk vindt ze het.

 

SAM_1659
Ik wil meer ruimte!!

Dinsdag 16 augustus
Vandaag weer naar de dierenarts. Ook hij vindt dat er goed uit ziet, maar de kap zal op moeten blijven totdat de korsten allemaal zijn afgevallen. Dat is een tegenvaller! We hadden gedacht dat Chilli nog wat samen kon zijn met de A’tjes voordat ze vertrekken. Niemand kan haar kroost opvoeden/corrigeren zoals zij. Met kap vindt ze het maar niks, ze kan niet adequaat reageren met dat ding. Het zal dus voorlopig behelpen zijn. Vanavond geprobeerd in te loggen op de Databank site van de Raad van Beheer, om de A’tjes met hun chipnummer aan te melden. Het is niet alleen verplicht (ter voorkoming van illegale hondenhandel) het is ook erg handig als je hond om een of andere reden zoekraakt. Dit wil maar niet lukken. Op de een of andere manier is mijn account geblokkeerd. Ik had voordat het nestje geboren was namelijk al een account aangemaakt. Dit voor zowel een account voor de site van de Raad van Beheer zelf, als ook voor de Databank site. Hoewel deze sites alle twee van de RvB zijn heb je toch separate accounts nodig. Vreemd, daar ik naderhand wel via mijn account van de RvB site op die van de Databank kon komen.

SAM_1668
De nieuwe voorraad hout is afgeleverd.

Woensdag 17 augustus
Het wordt elke dag een stukje relaxter. De A’tjes vermaken zich wel, en Cosmo & Chilli kennen v.w.b. onze normale rituelen het klappen van de zweep. We staan pas om 7.15uur op. De A’tjes zijn nu gemiddeld 6,5kilo. De 7 kilo grens, ons streven, komt eraan. Vanmorgen de RvB gebeld, ze hebben mijn account gereset. Kan er nu weer in. Gelijk maar even gevraagd waar de brief blijft met de registratie code. Met deze code kunnen de gegevens van de pups vanuit de RvB Database overgeheveld worden naar de databank. Dit is een extra service van de RvB. Scheelt mij een hoop tikwerk en het voorkomt fouten. Het enige wat ik dan nog moet doen is het controleren van de gegevens, en natuurlijk betalen. De brief is eergisteren verstuurd, en ja hoor, als de post is geweest zit t’ie d’r bij, de brief. Alles is nu compleet en ik kan alles afronden, en dus vanaf vandaag zijn alle A’tjes traceerbaar. Later, als ze bij hun nieuwe baasje zijn, zullen die baasjes ook nog een keer moeten registreren.

SAM_1774
Ik met mijn speeltje. Hmmm! nieuwe luchten

Maar dan met de pup op hun naam. Iedere eigenaar zal van ons een foldertje meekrijgen hoe dit te doen. De baasjes hebben bij hun eerste bezoek nadat het nestje was geboren, op ons verzoek, allemaal een knuffel of doekje meegenomen. Die ze in de dagen daarvoor bij zich hebben gehad, zodat hun geur er aan zou komen te zitten. De afgelopen dagen hebben we elk A’tje apart gehad in de bench samen met dat knuffeltje/doekje. Zo zal de nieuwe omgeving straks niet helemaal vreemd zijn. Daarna blijft het doekje/knuffeltje in hun gebiedje. De oorspronkelijke geur zal dan vervangen worden door de nest geur, en wanneer het dan weer mee terug gaat, zal de pup iets hebben om het wennen aan zijn nieuwe omgeving makkelijker te maken.

 

SAM_1657
Kapot? Ik was het niet hoor!

Donderdag 18 augustus
Vandaag is het papierwerk dag. Dit is meer werk dan gedacht. Ben er dan ook het grootste deel van de dag mee bezig. alles invullen, kopiëren, en afdrukken. Chilli mag nu voor het grootste deel van de dag de kap af. Maar alleen zolang ze in het zicht blijft. Ze kan zich nu wat meer bezig houden met haar kroost. Ze worden nog steeds door haar gecheckt, en belangrijker … gecorrigeerd. Zij kan dat vele malen beter en efficiënter dan wij. Lekker laten gaan dus.  Vandaag heeft de tunnel het ook begeven. Is niet bestand gebleken tegen al het geweld. Aan de andere kant heeft hij zijn dienst bewezen. We kopen wel weer een nieuwe. We twijfelen nog steeds of we Arwen (blonde teef) zelf zullen houden of niet. Dit was oorspronkelijk wel het plan. Alleen uit de nestcontrole is gebleken dat ze een pittig karakter heeft. Voor ons is dit niet zo’n probleem, als er al over een probleem gesproken kan worden, maar het is vrijwel zeker dat dit gaat botsen met onze beide andere Hovawarts. Wat te doen? We gaan er geen halszaak van maken, komt tijd komt raad. Vanavond wordt direct van de groothandel nog even het extra voer bezorgd. Het is de baas zelf, en hij heeft vrouw en dochter meegenomen. Ook even naar de A’tjes kijken. Hij had ze al eerder gezien, waarschijnlijk heeft hij het er thuis over gehad. Hun was wel verteld dat alle puppy’s al vergeven waren.

SAM_1766
Achter het huis. Andere kroost in het kroos

Vrijdag 19 augustus
De laatste dag dat alle A’tjes bij elkaar zullen zijn. We krijgen het er nu al moeilijk mee. ’s Morgens komt eerst onze zoon uit Zierikzee met de kleinkinderen langs; afscheid nemen. Ze hebben lekker krijgertje gespeeld de puppy’s en de kinderen. Ze waren allemaal los in de tuin. Na de lunch krijgen we een telefoontje, het is Margot van het dorpscafé; of ze langs mag komen om afscheid van de puppy’s te kunnen nemen. Natuurlijk is dit goed! De A’tjes zelf worden vandaag nog eens extra verwend, daar hebben ze in het geheel geen bezwaar tegen, tenminste ik heb geen protesten gehoord.  Vanochtend hebben we de knoop doorgehakt; we houden Arwen niet. We vinden de gemoedsrust en harmonie binnen onze roedel te belangrijk. Arwen staat inmiddels op onze website. We zullen ook de HCN inlichten, en vragen of zij hier melding van willen maken. Morgen is het zo ver; de eerste vier vliegen dan uit. Vroeg in de avond komt onze dochter met haar gezin. Ja, goed geraden, ook zij komen afscheid nemen. Al met al hebben we er maar een feestdag van gemaakt. Compleet met Champagne en een BBQ. Voor de A’tjes waren er pensstaafjes en varkensoortjes.

SAM_1682
Samen wandelen. Maar wel luisteren, ja!

We hebben geproost op een mooi nest, voortgekomen uit een voorspoedige worp, en een probleemloze eerste 8 levensweken voor de A’tjes. De enige echte minpuntjes waren de blaasontsteking en de hotspot bij Chilli. Inmiddels is het overgrote deel van de korsten afgevallen, en ze hoeft haar kap nu niet meer op. Wel moet ze de eerste tijd nog wel medicijnen blijven slikken.

 

Nawoord
Het was hartverwarmend van iedereen om ons heen te horen dat de A’tjes zich geen betere start hadden kunnen wensen. Woorden zoals “puppy paradijs” zijn meerdere keren gevallen. We hopen dat we het goed gedaan hebben. Dit zal in de toekomst blijken. We hebben alle baasjes gevraagd ons op de hoogte te houden van de ontwikkelingen. Ook gaan we de stambomen niet opsturen maar langs brengen, dus binnen kort zien we ze weer. Ook hebben we iedereen (vrijblijvend) gevraagd naar de HCN Clubmatch te komen. Ze zijn dan weliswaar te jong om mee te doen, maar het is wel een hele belevenis voor ze. We zullen binnenkort samen de afgelopen tijd nog eens de revue laten passeren. Kijken waar we kunnen verbeteren, want dat er een volgend nestje komt is wel zeker. Tenminste als het ons gegund is. Onderwerpen die zeker ter sprake zullen komen zijn: De voorbereiding, de loopsheid, de dekking, selectie eigenaren, de dracht, de worp, de eerste dagen, de bezoekregeling, het papierwerk, informatie verstrekking, de verzorging, de socialisatie, de overdracht naar de nieuwe baasjes en, niet te vergeten de nazorg. Ik weet er al een aantal, en iedereen die de lotgevallen op onze website heeft gevolgd, denk ik, ook wel.IMG_4510

De afgelopen weken hebben we van elke dag een verslag bijgehouden, niet alleen met de opzet de toekomstige baasjes op de hoogte te houden, maar ook om onze belevenissen te beschrijven voor diegene die ook van plan zijn een nestje te willen gaan fokken. Waar kun je tegenaan lopen? Wat kan er mis gaan? Wat gaat er mis? Welke domme dingen kun je doen? En hoeveel energie moet je er nu eigenlijk insteken? Als beginnende fokkers hebben wij gemerkt dat er weinig praktijk informatie terbeschikking is. We hebben dus een aantal fouten gemaakt, die niet gemaakt hadden hoeven te worden als we van te voren de informatie hadden gehad. Gedeeltelijk ligt dat natuurlijk aan onze onwetendheid. Hoewel, als je niet eens weet wat je kunt verwachten, hoe kun je hierover dan (gedetailleerde) vragen stellen? Anderzijds was het moeizaam informatie bij andere fokkers los te krijgen, zeker als het te maken heeft met niet juiste acties en foute beslissingen. Wij zijn van mening dat je alleen van je fouten kunt leren, en willen daarom onze ervaringen delen. Wellicht hebben we bereikt dat andere beginnende fokkers in ieder geval onze niet juiste beslissingen niet hoeven te maken. We hebben natuurlijk nog veel meer informatie, maar dat zou te veel zijn geweest dat allemaal te beschrijven.

We zien uit naar ons volgende nestje, ondanks alle inspanningen hebben we er erg van genoten.
Inmiddels is het nu zaterdag avond. Vandaag hebben 4 A’tjes het nest verlaten. Het is nu al stil in huis. De rest volgt binnenkort. Als laatste willen wij alle mensen bedanken die ons met hun raad hebben bijgestaan, met in het bijzonder de dames van de HCN fokcommissie.
Het is voorlopig de laatste update. Wellicht volgt er in een later stadium nog een verslag van onze evaluatie. In dat geval tot dan, en anders tot ons volgende nestje.