Week 2

SAM_9931
Even poetsen

Zaterdag 2 juli
Vandaag het tweede weekend in het leven van onze puppy’s, dat er nog maar veel mogen volgen.
Ondanks dat het weekend is toch weer vroeg op. Zachtjes want Margot slaapt net. De Night Shift zit er weer op. De puppy’s slapen nog. Ik neem Cosmo & Chilli mee naar buiten. Is ze er lekker even uit.
Cosmo begrijpt niet dat zijn maatje er niet toe te bewegen is samen met hem lekker even te dollen. Ze heeft daar echt geen zin in.

Afgelopen dinsdag hebben we bij de Raad van Beheer geboorte aangifte gedaan. Ja, het klinkt alsof je je kind aangeeft bij de gemeente, alleen zijn het er nu 9 en het gaat per Email. Vanmorgen lag de rekening voor de stamboom registratie en DNA afname/bepaling  al in de bus. Moest even gaan zitten. Je weet dat het komt, want op de site van de RVB staat exact wat alles kost, maar als je dan het eindbedrag ziet schrik je wel even.

IK wil naar buiten, maar wilmijn puppy's niet alleen laten
IK wil naar buiten, maar wil mijn puppy’s niet alleen laten

Maar ja, het hoort nu eenmaal bij het kosten plaatje. Voor de toekomstige fokkers onder jullie; voordat je er aan begint eerst even flink sparen. Alles moet vooraf gefinancierd worden. De compensatie volgt pas bij aflevering van de puppy’s.  En dat is ook al zoiets, het afleveren; nu al na 1 week is er een band met de puppy’s. Je probeert wat afstand te houden want over 8 weken zijn ze weg. Alleen dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

Vanmiddag weer bezoek gehad, aspirant kopers dit keer. Ze hebben de puppy’s door het raam van de achterkamer mogen zien. De reactie van Chilli bij aankomst was een extra bevestiging in het besluit om geen vreemden bij de puppy’s te laten voordat ze 3 weken zijn.  De adviezen hierover lopen trouwens nogal uiteen. Zegt het ene advies niet voor 3 weken wegens vatbaarheid voor vreemde bacteriën, het andere advies zegt zo snel mogelijk in aanraking met “vreemde” handen. Voor ons is het nu duidelijk, pas na 3 weken “vreemd” bezoek. En niet alleen wegens de z.g. bacteriën, maar misschien nog wel belangrijker; de gemoedsrust van Chilli.

SAM_9869
Even lekker kroelen met mamma

Zondag 3 juli
Zondagavond laat. Problemen! Melkproductie van Chilli gaat hard achteruit. Vanochtend is onze zoon met vrouw en kinderen op uitgestelde verjaardags visite geweest. Dit is toch te veel geweest voor Chilli. Ze is nu helemaal van slag.  Mijn statement van gisteren is nu al achterhaald; er komt helemaal geen bezoek meer voordat de puppy’s 3 weken oud zijn! Behalve dan onze dochter, die is letterlijk kind aan huis.

Maandag 4 juli
Het is nu maandagochtend. Margot is de hele nacht bezig geweest om de melkproductie van Chilli weer op niveau te krijgen. Dat is haar gelukkig goed gelukt. In de loop van de dag krijgen we diverse telefoontjes van mensen die willen komen kijken.

SAM_9899
Zijn jullie nog schoon?
SAM_9883
Wat een geduld.

We zijn uit ervaring verstandig geworden. Alle bezoekjes pas vanaf volgende week. Onze jonge Hovawartjes liggen nu tenminste weer tevreden uit te buiken van hun diner. Vanavond laat nog hun souper, en dan vannacht een tussendoortje voordat ze morgenochtend weer aan het ontbijt gaan. Al met al hebben ze gelukkig geen groei achterstand opgelopen.

Dinsdag 5 juli
De afscheiding is inmiddels lichter van kleur geworden. Hij wordt nu wit vermengt met wat bloed. Wordt ook wat minder nu.

Afscheiding met nog klein beetje bloed
Afscheiding met nog klein beetje bloed

Chilli moet vandaag vaak plassen. We denken aan een blaasontsteking. Temperatuur opgenomen, ze heeft inderdaad verhoging. Morgen maar contact opnemen met de dierenarts. Met de 9 A’tjes gaat het goed. Zo noemen we ze nu. Het is ons eerste nest en dus beginnen alle namen met een “A”  We hebben de namen bij de geboorte aangifte moeten vermelden. Wij weten hoe ze heten, en benoemen ze ook zo, maar verklappen ze nog niet.  O ja! Was ik nog even vergeten, op de 9e dag (3 juli) waren alle A’tjes 2x hun geboorte gewicht. Mooi resultaat. Kan weer in de statistieken.

SAM_0039
Om de boel gezond te houden
SAM_9939 (2)
Schei uit. Doet pijn aan mijn ogen.

Woensdag 6 juli
Vandaag met Chilli bezoekje aan de dierenarts gebracht. Ze heeft inderdaad blaasontsteking. Was nogal een gedoe om medicijnen te vinden waar de A’tjes geen nadelige gevolgen van zullen ondervinden. Gelijk maar ontwormings middel voor zowel de A’tjes als Chilli meegenomen. A.s. vrijdag zijn ze 2 weken oud en moeten ze voor het eerst ontwormd worden. Het gaat trouwens hard nu, na 12 dagen heeft de helft al 3x het geboorte gewicht bereikt. De rest zullen dit, zo te zien, binnen 2 dagen ook bereikt hebben. We zijn blij dat er geen blijvende voeding problemen zijn ontstaan.  Bij de laatste voeding van vanavond hadden we een primeur; de oogjes van onze eerst geboren reutje, ja de zwarte,  zijn open!! Alleen hebben we daar geen foto van. Nadeel van zwart, moeilijk te fotograferen zeker als het relatief donker is. Dus dan maar een fotootje van een blonde. Niet de eerste maar wel vlak daana.

SAM_0081
Wel voorzichtig , he baas?

Donderdag 7 juli
De medicijnen hebben effect, Chilli hoeft niet zo vaak meer naar buiten. Vandaag begonnen met de A’tjes te laten kennismaken met andere voeding dan de moedermelk. SAM_0110Een mengsel van puppy(geiten)melk, Bambix en rijstebloem met vanille. Met de vinger aangeboden. Het was even wennen, maar ze schijnen het lekker te vinden. Ze krijgen maar een paar drupjes, dit om de darmpjes niet van slag te brengen. Morgen weer.SAM_0086

 

Vrijdag 8 juli
Ze zijn 2 weken nu, en inderdaad allemaal 3x het geboortegewicht.. We hebben net nog geen slingers opgehangen. Met Chilli gaat het ook steeds beter. De aandrang om te plassen is veel minder, en de afscheiding ook.

SAM_9912
Boven de kilo

We gaan nu verschillen zien in de groei, hoewel ze allemaal elke dag meer dan 60 gram zwaarder worden, zien we toch verschillen. Het is niet zo dat de zwaarste pup ook het meeste aankomt. Dit was in het begin wel het geval. Het lijkt wel of de anderen om beurten een groei spurt maken. Gewicht toename van 120 gram en meer is geen unicum.

 

 

Alle oogjes zijn open
Alle oogjes zijn open

Nu is het oppassen geblazen dat ze zich niet overeten. Krijg je weer last van verstoppingen, met in het slechtste geval weer een bezoekje aan de dierenarts.