Week 1

Vrijdag 24 juni
Na een lange dag wachten  uiteindelijk besloten een pizza te gaan halen. We zitten nog niet aan tafel of we horen een hoop gepiep. De pizza is gelijk vergeten, en we rennen naar de achterkamer waar Chilli is. Dit is de kamer waar we alles voor de komende weken hebben ingericht voor de puppy’s.

We dachten net onze pizza te kunnen gaan eten, maar daar kwam niets van. Nummer 1 was er toch nog onverwacht.
18.05 – Pup nummer 1 is er.

En daar ligt hij, een mooi zwart reutje, midden in de kamer. Als we binnenkomen heeft Chilli de pup schoongelikt, en nageboorte al opgegeten. Chilli moet nu echt haar werpkist in, en moet daar de eerste uren ook maar even blijven. Dit gaat vrij makkelijk door de pup op te pakken en in de werpkist te leggen. Nog geen 25 minuten later wordt er een blond teefje geboren. Dat is sneller dan we hadden kunnen bedenken.  Chilli is nog een beetje confuus van de geboorte van de eerste pup, lijkt het, en reageert niet echt. We hebben de navelstreng moeten afbinden en doorknippen. Pupje bij Chilli neergelegd, en ze begint gelijk aan haar moeder taak. Schitterend om te zien. Ook bij de derde en vierde pup hebben we de navelstreng moeten doorknippen.  Daarna hebben wij het makkelijker gekregen, want na de vierde pup heeft Chilli alles zelf gedaan. Van het vlies doorbreken, navelstreng doorbijten tot het schoonlikken.

Net geboren, en na de check gelijk aangelegd. Goed voor de pup en goed voor mama. Het zogen activeert de volgende weeën.
18.30 – Pup 2 is er ook al.

Vanaf dat moment hoefden wij alleen maar de geboorte tijd te registreren, het pupje te checken op afwijkingen (die we gelukkig niet gevonden hebben), en te voorzien van een kenmerk. Het kenmerk bestaat uit nagellak en een gekleurd SAM_9613bandje.  Tot aan 23.45 uur worden er in totaal 8 puppy’s geboren. Daarna heeft Chilli geen weeën meer, en we denken klaar te zijn.

Gezin bijna compleet
Gezin bijna compleet

Wat gaan we doen? Eerst alles schoonmaken of eerst een wijntje op de goede afloop? We besluiten eerst een wijntje te nemen. En een hapje pizza zou er ruim 6 uur later ook wel ingaan. Bij nader inzien toch maar niet de pizza aangezien het de eerste warme dag van de week is (hij stond nog op tafel) en het een vis pizza is. Die verdwijnt dus in de prullenbak. Het wijntje nemen we wel.

Maar dan tegen 1 uur krijgt Chilli toch weer weeën, en ja hoor om 01.05uur is de 9e en (naar later blijkt) de laatste pup daar.

 

Na gedane arbeid eerst even relaxen.
Na gedane arbeid eerst even relaxen.

We mogen ons gelukkig prijzen, een mooi nestje van 9 puppy’s met alle kleurslagen die de Hovawart kent; blond, zwart en zwart/blond. Allemaal gezond en een voorspoedige worp. Geen enkel probleem en een teefje die intuïtief  precies wist wat ze moest doen.

Wij niet, maar we hebben ons tijdens de voorbereidingen goed ingelezen, onze oren te luisteren gelegd, goede adviezen aanvaard, en natuurlijk overlegd met onze dierenarts. En heel belangrijk geen gestress, dan heeft Chilli daar ook geen last van.

Zaterdag 25 juni
Chilli heeft het warm onder de warmte lamp. Maar ja deze zal de komende week toch dag en nacht aan moeten blijven. Zo warm is het na gisteren niet meer.

2 dagen oud en nu al klimmen
2 dagen oud en nu al klimmen

 

De puppy’s kunnen zelf hun lichaam temperatuur nog niet regelen, dus de lamp is noodzakelijk.

 

 

Chilli aan haar eerste maaltijd na de worp
Chilli aan haar eerste maaltijd na de worp

Ze komt nu voor het eerst, nadat ze vannacht klaar was en even heeft geplast, de werpkist uit om zich te ontlasten en te eten en te drinken.
Daarna gelijk weer terug de werpkist in. Checken, poetsen daarmee gelijk de darmpjes activerend,  zogen, en niet te vergeten alle uitwerpselen op eten.

 

Lekker in de mand tijdens de schoonmaak
Lekker in de mand tijdens de schoonmaak

Zondag 26 juni
Margot slaapt nu al 2 dagen bij de puppy’s en zal dat de komende tijd ook  blijven doen. Het zullen, zeker in het begin, lange nachten worden met weinig slaap.  Chilli doet het heel erg goed. Ze zoogt de puppy’s met regelmaat. Komt de werpkist haast niet uit behalve om te eten en even naar buiten voor de dagelijkse boodschappen. Met andere woorden ze vervuld de moeder taak met verve. Alle aandacht voor haar puppy’s
Ondanks dat het een vrij groot nestje is heeft Chilli toch genoeg melk. Gelukkig maar, dit had ook anders kunnen zijn. We hebben er 20 jaar op moeten wachten, op ons eerste nestje, maar het lijkt erop dat we nu voor ons geduld en doorzettingsvermogen met en door Chilli beloond worden.

Maandag 27 juni
De dag begint net zo als de afgelopen dagen vroeg met het wegen van de puppy’s, schoonmaken en voeden. Ze groeien goed gemiddeld tussen de 60 en 80 gram per dag. Allemaal volgens de richtlijnen.

Mandje hond
Mandje hond

Chilli heeft nog afscheiding. Naar ons is verteld kan dit in het uiterste geval tot 8 weken na de geboorte duren. De afscheiding is groen/zwart van kleur. Ook dit schijnt normaal te zijn, alleen het mag niet stinken want dat kan duiden op een achtergebleven nageboorte of erger een achtergebleven (dode) pup. Gelukkig stinkt het niet. Zou dit het geval zijn dan moet er direct actie worden ondernomen. In een later stadium zal de afscheiding lichter van kleur worden vermengt met bloed. Uiteindelijk zal de afscheiding wit van kleur zijn en taai. We zullen het (natuurlijk) in de gaten houden. ln ieder geval voelt Chilli er zich niet lekker bij. Dus naar de buitendouche en met lekker warm water de broek schoonspoelen.  Lekker afdrogen met een zachte handdoek. Ze blijft er helemaal voor staan.

Dinsdag 28 juni
Een herhaling van gisteren. Alles gaat goed. De puppy’s groeien lekker. Tot ongeveer 10 dagen na de geboorte zullen ze blind zijn, en tot ca. de 15de dag doof. Maar ruiken kunnen ze goed. We pakken ze dan ook regelmatig op om onze geur over te brengen.

Cosmo bij de werpkist
Cosmo bij de werpkist

Vlak na de geboorte hebben we al in hun neusje geademd om ze direct de geur van de mens (wij dus) te laten opsnuiven. Vandaag vindt Chilli het goed dat Cosmo even naar de puppy’s komt kijken. Hij moet weliswaar op gepaste afstand blijven, maar toch hij mocht. De dagen hiervoor werd hij weggekeken of met een “zachte” grom weggestuurd. Het is onvoorstelbaar hoe ook in de hondenwereld een grote kerel met een enkele blik kan worden weggestuurd. Trouwens Cosmo is dan wel nieuwsgierig, maar eigenlijk blijft hij toch liever op een afstandje. Vreemd spul, die dingen in de werpkist.

Woensdag 29 juni
Het wordt wellicht een beetje saai, maar het gaat nog steeds heel erg goed. We geven wat extra aandacht aan de lichtste van het nest. Niet omdat het niet goed zou gaan, maar we hebben er wel een paar kenaus tussen zitten, die alles (lees moedermelk) proberen op te eisen. We zorgen er dus voor dat deze pup ook genoeg krijgt.

 

Borstel en knipbeurt
Borstel en knipbeurt

De laatste dagen hebben we regelmatig de broek van Chilli moeten uitspoelen. Dit wegens de al eerder vermelde afscheiding. Ze is dan wel schoon maar haar vacht is daar nooit helemaal droog. Aan de ene kant door de afscheiding, en daarnaast door het schoonspoelen. Begint hierdoor nu te klitten. Reden voor een uitgebreide en langdurige borstel en knipbeurt. Chilli blijft hele tijd lekker ontspannen liggen. wanneer we klaar zijn is haar broek dan wel enigszins uitgedund maar ook weer luchtig en bijna droog. Je ziet dat ze het fijn vindt.

Donderdag 30 juni
Het is een feestdag vandaag. Margot is jarig. Hoewel we het niet vieren komt er vandaag toch visite.
’s morgens komt ma en ’s avonds onze dochter met aanhang. Ma vindt het schitterend alleen al omdat ze bij de voordeur haar schoenen uit moest, en plastic hoesjes aan. handen wassen met Dettol en dan naar de puppy’s. Chilli vindt het allemaal goed, en neemt er geen aanstoot aan als we naar de werpkist gaan. Ze heeft ook geen bezwaar als we de puppy’s een voor een bij ma in handen geven. Ze blijft wel ook in de werpkist en houd alles in de gaten. Tegen het eind van de middag komt onze dochter met man en onze jongste kleinzoon. Zelfde procedure schoenen uit, handen wassen, en ja natuurlijk van te voren geïnstrueerd: schone kleren aan! Ook nu accepteert, zoals te verwachten viel, Chilli het bezoek. Ze komen immers met grote regelmaat over de vloer, en onze dochter en kleinkind waren tijdens de geboorte aanwezig.

Vrijdag 1 juli
Een dag “gelukkig” als de voorgaande. Vanavond komt Karin van de HCN fokcommissie. Chilli kent haar van de jonge honden dagen en de MAG+ testen, en daarnaast van de plaatselijke Kynologen vereniging waar we allemaal komen. Maar Karin is geen naaste die vaak bij ons over de vloer komt, sterker ze is hier nog nooit geweest. Karin wordt bij binnenkomst dan wel enthousiast door zowel Cosmo als Chilli begroet naar de puppy’s gaan is iets anders. Ze krijgen allebei wat lekkers van Karin; geen probleem. Eerst wordt er gecheckt of Karin schone kleren aan heeft, de schoenen gaan uit en de handen weer gewassen. Maar als we naar de puppy’s gaan krijgt Chilli wel sterk beschermings gedrag. Natuurlijk respecteren we dit, en nemen de tijd. Het is goed om te zien dat alle oer instincten er nog steeds zijn. Ook dit was weer een mooie ervaring.