Week 4

Zaterdag 16 juli
Vanmorgen eerst naar de dieren(benodigdheden)groothandel. De A’tjes groeien zo snel dat de huidige halsbandjes binnenkort alweer te klein zullen zijn.

Even stoeien
Even stoeien

Hadden ze de eerste week een gehaakt bandje als kleur kenmerk om gekregen, de tweede week werd die alweer vervangen door een nylon bandje met speciale beveiliging tegen wurgen. Hiervan gaat de sluiting open wanneer er trekkracht op wordt uitgeoefend. Deze bandjes zijn in dezelfde kleuren als de gehaakte bandjes en de nagellak. Het was nog een hele toer om grotere maat halsbandje met dezelfde kleuren te vinden, maar het is gelukt. Helaas zijn deze niet met de speciale anti-wurgsluiting. Dit zijn normale bandjes waar een lijn aan vast gehaakt kan worden. Ik denk, en hoop dat dit de laatste zijn voordat ze in augustus met hun baasjes meegaan. Nu we er toch zijn, gelijk ook maar een voorraad eten ingeslagen voor C&C, en tevens het puppyvoer wat de nieuwe eigenaren gaan meekrijgen als de A’tjes het nest gaan verlaten. Het doel hiervan is dat we verzekerd zijn dat de puppy’s de eerste 6 weken na het verlaten van het nest geen problemen gaan krijgen met de spijsvertering veroorzaakt door verandering in voer. Ik moet zorgen wel op tijd terug te zijn, want om 11.00uur komt er bezoek. Potentiele baasjes voor 1 van de puppy’s. Deze mensen waren nog niet eerder voor een kennismakingsgesprek geweest. Hier was, voordat het nestje geboren werd, geen tijd meer voor. De A’tjes zijn vandaag vaak buiten de werpkist. Nog even en we kunnen deze wel opruimen.

Zit ik niet aan de verkeerde kant?
Zit ik niet aan de verkeerde kant?

Is er gelijk meer ruimte voor andere attributen. Als we niet opletten om het deurtje van het hekwerk af te sluiten, lopen we kans dat we ergens in huis een pup tegenkomen. Dit is niet echt de bedoeling, en we zullen dan ook alert moeten blijven.
Het is goed gegaan met het bezoek, Chilli heeft er totaal geen last van. Ze is (natuurlijk) nog heel beschermend, maar vertrouwd er nu op dat haar baasjes weten wat zij doen. Zo zie je maar dat 2 weken heel veel uitmaakt.

Zondag 17 juli
Vannacht de voeding 02.30uur van Margot overgenomen. Kon ze ook eens wat langer achter elkaar doorslapen dan de gemiddeld 3 uur van de afgelopen tijd. De A’tjes werden vanmorgen pas na 06.00uur wakker. Ook weer fijn. Krijg een soort van dejá vu momentje, iets met eigen kroost, en het voor het eerst doorslapen daarvan. Bij het wegen blijkt dat A’tjes de afgelopen 24uur alweer lekker zijn gegroeid. de 2500gram drempel is na 3 weken al in zicht. Binnenkort zijn het niet meer de A’tjes maar de A’s.SAM_0442
Ook vanmiddag weer bezoek gehad. Was een gezellig middagje, trouwens gisteren ook. We hebben met haast iedereen die we voor een pup geselecteerd hebben, inmiddels een afspraak voor een bezoekje gemaakt. Toch nog een heel uitzoek werk in de vakantie tijd. Het betekent dat de komende 5 weken onze weekeinden zijn volgepland. Het andere bezoek zal door de week moeten komen, alleen op afspraak natuurlijk. Het verzorgen van het nestje is intensief, en al de bezoekjes vragen ook redelijk wat energie. Maar het is ook een verrijking van ons sociale leven. Met hopelijk, naar de toekomst toe, uitbreiding van onze kennissenkring met een aantal leuke mensen. Al met al een drukke, en ook fijne tijd. Vanavond vroeg in de avond de tuindeuren open gegooid, en met de puppy’s naar buiten. Voor hen weer een hele belevenis. Chilli buiten laten zogen. Voor de A’tjes is/wordt het door het buiten zogen geen enge belevenis, maar een positieve. Niet dat ze erg onder de indruk waren. Maar toch het zekere voor het zekere nemen kan geen kwaad.

Maandag 18 juli
Alweer maandag. Het is nu 06.00uur, en zoals elke dag maak ik eerst met Cosmo een wandeling door ons natuur gebied. Nu nog met zijn tweeën, over 5 weken zullen we weer compleet zijn. Het is een beetje nevelig vanochtend. Echt zo’n belofte dat het een mooie zomerdag zal worden vandaag. Verleden jaar om deze tijd, lagen we met zijn vieren in het water een aantal keer heen en weer zwemmend tussen de oevers.  Niet alleen goed voor de conditie, maar je bent ook gelijk wakker. Uiteindelijk hebben toch maar besloten de namen van de A’tjes bekent te maken.

Mogen we even voorstellen!!

SAM_0826
Vlnr: Abel, Aaldrik, Aagje, Anna, Arwen, Atze, Aaron, Auke en Azer

Ook vandaag zijn onze schatten weer buiten geweest. Azer was het er niet mee eens en heeft vanmiddag de hele boel op stelten gezet. Ze zijn vanmiddag weer uit eten geweest, lekkere moedermelk en een toetje van PBR. De bediening was weer uitstekend. Vanavond krijgen ze weer hetzelfde menu voorgeschoteld, en nu is ook onze herrie schopper rustig. Ik had gedacht een loopplank te moeten maken, omdat het terras lager ligt dan de huiskamervloer. Blijkt niet nodig te zijn, ze weten allemaal zowel de weg naar buiten als naar binnen te vinden. Ze moeten een klein beetje klimmen, maar het gaat net.

SAM_0707
Eerst van mamma, dan de PBR, en als ik dan nog lust, brokken!

Dinsdag 19 juli
Chilli was het gisteren niet met me eens dat alleen Cosmo maar mee mocht. Vandaag wil ze ook mee. De afgelopen tijd niet hoor! Toen wilde ze niet weg bij haar kroost. Ook dit is weer een bewijs dat ze afstand aan het nemen is. De baas wordt (gelukkig) weer belangrijker.  Een warme dag vandaag in de ochtend zijn de dames en heren nog even buiten geweest, toen het nog relatief koel was. De rest van de dag alle ramen en deuren dicht om de warmte zoveel mogelijk buiten te houden. Ze houden zich allemaal erg rustig, totdat de tuindeuren in de avond weer open gaan. Het lijkt wel een explosie van actie, en als mamma er dan ook nog bijkomt is het een en al werveling van beweging, want we willen allemaal de eerste zijn, toch? Azer, de oudste uit het nest, weigert nog steeds de PBR uit de puppy schaal te drinken/eten. Hij krijgt (denken wij) daardoor minder binnen dan de rest. Het tegendeel is het geval; bij het wegen vanochtend bleek hij 215gram zwaarder te zijn, een record!
Het is leuk te zien dat het spel element zich begint te ontwikkelen alles wordt ontdekt; elkaar, maar ook allerlei andere objecten, en dit d.m.v. het bekje. Ze hebben inmiddels al scherpe tandjes, mijn tenen weten er alles van. Omdat de intervallen tussen de voedingen de afgelopen dagen steeds langer zijn geworden zal Margot de komende nacht weer lekker in haar eigen bed slapen. We zien morgenochtend wel of dit een goed idee was.

SAM_0796
Alles in ruste, het is warm; erg warm

Woensdag 20 juli
Vanochtend om 04.45uur werden de A’tjes wakker. Met gisterenavond de laatste voeding om half 12 is dit ruim 5 uur tussen de voedingen. Dit is een mooi resultaat. Margot kan vanaf nu gewoon weer boven slapen. Beneden blijven alle deuren open, als er wat aan de hand is horen we het vanzelf, en anders hebben we Chilli nog. Gelijk vanochtend beneden het luchtbed maar weer opgeruimd. Geeft weer wat lucht in de achterkamer. De werpkist wordt haast niet meer gebruikt, dus die zal een dezer dagen ook wel worden verwijderd, en opgeslagen worden tot het volgende nestje. Abel is al de hele dag aan het “miepen”. Hij kan zijn draai niet vinden, alles is verkeerd, en niet goed. Dat laat hij ook luidkeels horen. Wat een geluid kunnen die kleine hoopjes produceren! We denken dat hij vandaag teveel gegeten heeft, en een beetje last heeft van zijn buikje. De ontlasting is normaal, dus het zal wel loslopen. Daarbij is het vandaag 33°C dat zal ook wel meespelen. In de avond koelt het een beetje af en er komt, zoals dat heet, weer wat leven in de brouwerij. Vanavond ook visite, geen nieuwe eigenaren dit keer. Vertederend om te zien hoe iedereen smelt bij een pup. Je kunt je vast ook wel voorstellen hoe het er uit ziet als er niet 1 is maar 9. Vandaag de laatste voeding om 24.00uur, zouden ze het misschien uit kunnen houden tot morgenochtend tegen 6uur? Zou ons zeer welkom zijn. Kunnen wij ook weer een beetje in ons normale ritme komen.

SAM_0814
Schiet je even op, we liggen te wachten!

Donderdag 21 juli
Het is 06.15uur, ik heb ze niet gehoord vannacht. Trouwens nu ook nog niet. Ze zijn stil, en Chilli heeft zich ook nog niet gemeld. Ze ligt ’s nachts weer lekker in haar vertrouwde bench en niet meer bij de A’tjes.  Zowel Chilli als Cosmo hebben ieder hun eigen bench die in de hal staat. De benches zijn,  de voorzijde uitgezonderd, afgeschermd met stof.

SAM_0785
Het heeft nu lang genoeg geduurd. Ik wil eruit!!

We hebben zo een (tochtvrij) hol voor ze gecreëerd. Dit is hun veilige plaats, waar ze zich als ze daar behoefte aan hebben kunnen terugtrekken. Het deurtje is altijd open, en uitgezonderd de baasjes mag daar niemand komen.  Als we beneden komen zitten de A’tjes onder de tafel (die binnen de afrastering staat) achter het hekwerk in de kamer netjes op een rijtje te wachten, totdat er van onze zijde enige actie komt om aan hun behoeftes te voldoen. Zo zien we dat graag. Afgelopen zondag melde ik nog dat de 2,5 kilo grens eraan zat te komen. Vandaag bij het wegen is de 3 kilo grens al niet ver meer weg. Het gemiddelde gewicht wat er per dag per pup bij komt ligt rond de 150gram, dus het gaat snel. Ze krijgen nog steeds moedermelk, daarna PBR en er staat de gehele dag een (klein)bakje met wat puppy brokken. Ze zijn niet echt in trek, maar sinds gisteren wordt er toch regelmatig een brokje genuttigd. Zoals al eerder vertelt worden de A’tjes de laatste dagen zeker in de middag en avond buiten gezoogd.

SAM_0788
Wij willen ook hoor!

Margot heeft ook een Bench binnen de afrastering buiten neergezet. Compleet met een lekker zacht bedje. De helft van de A’tjes verdwijnt in de Bench als de andere helft wordt gezoogd. Met het deurtje afgesloten. Ze kunnen er straks maar aan gewend zijn. Sinds vanmiddag heeft Azer door dat de PBR toch ook wel lekker is, en hij eet zijn buikje nu lekker rond. Ook de brokken vinden ineens gretig aftrek. Chilli ruimt nu de uitwerpselen niet meer op, dat is nu een additionele taak voor ons geworden. We hebben uitgerekend dat ze vanaf vandaag nog maar 5 voedingen op een dag gaan krijgen. In het begin waren dit er 10. We zullen nu extra in de gaten moeten gaan houden dat iedereen zijn portie gaat krijgen. We schieten aardig op met de geluiden CD. Als het goed is zullen de baasjes nu al geen problemen meer gaan krijgen met vuurwerk, onweer, stofzuiger en geweerschoten. Wat dat betreft zijn ze nu “schotvast”. Doordat de pupjes in de achterkamer zijn gehuisvest en de schuifdeuren naar de voorkamer en keuken altijd open staan, is er de hele dag “leven” om ze heen. Er valt af en toe een pan, of er wordt hard gelachen, de radio staat aan, en soms wordt deze op een hogere windkracht gezet als er een leuk muziekje is. Pianomuziek zijn ze inmiddels ook al gewend. Kortom ze maken deel uit van ons dagelijks leven.

SAM_0815
Zo, dat is mijn eerste eend

Als de A’tjes wakker zijn wordt er volop gespeeld. Elkaar uitdagen, bespringen, omrollen, besluipen en in de nek bijten. Er wordt al prooi gedood, in de vorm van een oude sok die heen en weer wordt geschud. Ook wij worden hierin betrokken. Wegvluchtende vingers worden aangevallen en vastgebeten. Het valt trouwens op dat Chilli ze nu regelmatig wakker maakt zonder dat ze te eten gaan krijgen. Het lijkt wel of ze de puppy’s activeert om wat te gaan doen.

SAM_0884
Weer een nieuwe uitdaging

Vrijdag 22 juli
Vandaag zijn ze 4 weken, we zijn nu op de helft. Vandaag post  van de Raad van Beheer, volgende week vrijdag komt een buitendienst medewerker de A’tjes chippen en DNA af nemen. Beter kon het niet gepland worden, ik ben namelijk die al dag vrij. Scheelt weer een extra vrije dag. Oh ja, nog even het vermelden waard; onze Abel is nu boven de 3 kilo, en de rest zit er tegen aan. Het is vandaag gelukkig niet zo warm meer, kunnen ze lekker buiten zijn. Voor het eerst wordt nu de gehele buitenren geïnspecteerd. Ze zijn namelijk tot nu toe niet verder geweest dan 3/4 van de ruimte die ze ter beschikking hebben. Aan het uiterste einde is een klein stukje gras. Dit is al 2 weken niet gemaaid en wordt al lekker hoog. Er wordt nu gevochten met de grassprieten.

SAM_0886
Lekker samen, he mam!

Valt me reuze mee, had gedacht dat ze er wel weer even aan zouden moeten wennen. Aan het eind van de middag zaten we een bakje kersen bij de puppy’s te eten. In het bakje zat nog een beetje water van het schoonspoelen. Surprise! Ze drinken nu ook water. Vanaf nu staat er ook een “bakje” water voor ze klaar. Vanavond is Margot van het plaatselijke café even op bezoek geweest. Zij hebben ook een Hovawart,

 

Weet jij waar dit naar maakt; in ider geval niet naar melk
Weet jij waar dit naar smaakt; in ieder geval niet naar melk

Vigo heet hij, een zwart blonde reu.  Gelukkig zijn al onze pups al “vergeven” ander was ze vast in de verleiding gekomen. Het weekend wordt druk. Morgen niet alleen 2 bezoekjes van nieuwe eigenaren, 1 ’s morgens en 1 in de middag. Tussendoor komt ook Brecht fan de Poarte Polle, zij komt kennismaken met Cosmo. Samen vormen zij de combinatie bij de eerst volgende loopsheid van Brecht. Ook zondag zullen we nog bezoek krijgen van een nieuwe eigenaar.