Week 5

SAM_0918
Ik lig lekker zo, hoor! Laat mij maar.

Zaterdag 23 juli
We lopen met ons drieën in de Bernisse, Cosmo, Chilli en ik. Het is nog erg vroeg, maar je kan nu al voelen dat het weer een mooie dag wordt vandaag. Chilli is in haar sas, ze daagt Cosmo alweer uit. En rent samen met hem voor mij uit. Nog wel niet op de oude snelheid, maar dat komt ook nog wel. Op dit moment bengelt er nog van alles onder haar buik, wat lichtelijk in de weg zit. Terwijl wij weg zijn maakt Margot de puppy ruimte schoon en geeft ze alvast de PBR. Dit is de hoofdmaaltijd, de melk van Chilli is nu het dessert. Vanmiddag zullen ze brokken aangemaakt met verwarmde puppymelk krijgen als hoofdmaaltijd. Het is een drukke dag vandaag; 2x puppybezoek, en bezoek voor Cosmo.

Ze ruikt nu al lekker
Ze ruikt nu al lekker
SAM_0943
Voor wie zouden deze nu zijn?

Het teefje voor Cosmo hebben we naast het huis ontvangen, dus niet in onze tuin waar Chilli en de A’tjes zijn. Het puppy bezoek van vanochtend is wegens omstandigheden niet doorgegaan, en is verplaatst naar begin augustus. Het middag bezoek is wel doorgegaan en was een leuke belevenis voor iedereen. Het is erg leuk te zien dat de A’tjes steeds meer open zijn naar vreemden. Met zijn allen binnen de afrastering op de grond met de A’tjes er om heen. Ze komen zelf en laten zich oppakken, en knuffelen. Ik vang het bezoek nu trouwens buiten de poort op, en geef iedereen die komt 2 hondekoekjes 1 voor Cosmo en 1 voor Chilli. Dit helpt in de acceptatie van het bezoek m.n. door Chilli. Ze is daardoor minder fel in haar beschermende rol.

Zondag 24 juli
Lekker uitslapen vandaag, pas om 06.30uur opgestaan om C&C (Cosmo & Chilli) uit te laten. Nadat de A’tjes verzorgd en gewogen zijn, lekker ontbijten in ons prieel. Het is nog stil je hoort alleen de vogels, het is genieten. C&C liggen zoals gewoonlijk bij ons onder de tafel. Dit hebben we ze van jongs af aan bijgebracht.

Zal ik?
Zal ik?

Ideaal bij een restaurant bezoek. Ze liggen dan niet in de weg, en veroorzaken ook nog eens geen overlast voor de overige restaurant bezoekers. In de middag weer puppy bezoek. Een van de bezoekers heeft een hoog enthousiasme gehalte. Dit straalt uit naar de A’tjes, en je ziet de (positieve) invloed hiervan op hun gedrag.  We zien trouwens met de dag de ontwikkeling van het spel element onderling toenemen. Het “waggelen” is inmiddels veranderd in een wat normalere verplaatsings beweging. Nog wel niet helemaal stabiel, but who cares? Wij hebben er niet minder lol om.

Wat een boel speeltjes
Wat een boel speeltjes

Laat in de middag komen onze dochter met man en kind nog even langs. Ze willen de A’tjes even zien. Ons kleinkind ligt nu midden tussen de puppy’s op de grond (natuurlijk in het bijzijn van zijn moeder) en heeft volop plezier. Aan het eind van dit weekend zijn we best wel “versleten” en zouden graag een keer vroeg naar bed. Maar dat gaat nog even niet. De laatste voeding van vandaag is om 24.00uur. Nog even volhouden. Vanmorgen vroeg heb ik de werpkist afgebroken, en opgeslagen. wat een ruimte hebben ze nu binnen!

Maandag 25 juli

Nog te groot.
Nog te groot.

Gisteren avond werd Chilli bij het zogen bestormd door ale 9 A’tjes. Dit was niet alleen chaotisch, en ongecontroleerd. Maar ook nog eens frustrerend voor Chilli. En wij wisten niet wie er nu wel, en wie niet gedronken had. Dit is voor de volgende sessie niet wenselijk. Chilli zoogt vanaf vandaag, en voor zolang het nog duurt buiten de afrastering. Het zogen gebeurt dan weer in ploegen. Vandaag is een Duitse collega met zijn gezin op bezoek geweest. Hij heeft 2 tienerdochters. De jongste is helemaal gek met dieren, en vindt de puppy’s helemaal te gek. Naast ons huis hebben we permanent een agility set opgesteld staan. Ze is daar met C&C wezen trainen. Hierdoor is ze waarschijnlijk door Chilli volledig geaccepteerd. Ze mocht daarna zonder enig protest van Chilli naar de puppy’s. Al met al is het bezoek  enigszins uitgelopen.

 

SAM_1017
Die andere was toch leuker.

Dinsdag 26 juli
De A’tjes worden met de dag sneller en beweeglijker. Ze zijn weer flink gegroeid. De drempel tussen de huiskamer en het terras wordt nu zonder enig probleem genomen. Sommigen springen al naar buiten. Van een lege 20kg brokken zak is de bodem uitgeknipt, en deze doet nu dienst als tunnel. Vanmiddag hebben ze met Margot hun eerste uitje gehad. In de bolderkar een tour naast het huis gemaakt. Een hele belevenis. Het was wel een heel gedoe om ze in de bolderkar te houden. Vanavond hebben we dit herhaald.

Kan het even sneller?
Kan het even sneller?

Ze blijven nu wat rustiger zitten, met hun voorpootjes op de zijkant van de bolderkar. Moeten we nog maar een aantal keer herhalen. Na een aantal dagen staat er nu van alles binnen in de puppy ruimte. Hieronder ook een baby pop. Deze wordt besnuffeld, maar er wordt niet mee gesleept zoals dat wel het geval is met het grote pluche beest. We zien nu ook de ontwikkeling van buitdrift bij een aantal van de A’tjes. We zien trouwens ook dat binnen de puppy-wereld er een vorm van “pesten” bestaat. Met zijn drieën een nestgenoot belagen is geen uitzondering. Zolang er geen van pijn schreeuwende kreten ontstaan beschouwen we het maar als een deel van de opvoeding, en plaatsbepaling binnen de roedel.

SAM_1050
Wanneer wordt hij nou eens stil?

Woensdag 27 juli
Ze kunnen nu sneller hun behoefte neerleggen dan wij kunnen opruimen. Het lijkt een spelletje om dan ook nog zo snel mogelijk door de ontlasting heen te lopen, en zo de boel te verspreiden. Ik ben blij dat we vinyl hebben neergelegd. Moet er niet aan denken dat urine en poepresten in de voegen van de plavuizen terecht was gekomen. Vanmorgen vroeg nog even het gras gemaaid. Margot wil vandaag de buitenren vergroten. Vanochtend was iedereen boven de 3 kilo. Het gros is de 3500gram gepasseerd, en een enkeling nadert al de 4 kilo. De verschillen in gewicht lopen op dit moment nogal uiteen. Tussen de lichtste en de zwaarste zit haast 800gram.

Eindelijk mag ik er ook 1 vasthouden.
Eindelijk mag ik er ook 1 vasthouden.

Maar als we kijken naar de groeitabellen die wij van andere Hovawart nesten hebben, zien we dat zelfs de lichtste boven het gewicht zit van soortgelijke nesten.
Ook hebben we gemerkt (en ook al eerder beschreven) dat er “groeispurten” zijn. Maar we denken ok dat er op dit moment een extra verschil ontstaat, doordat de een wat sneller is in omschakelig van moedermelk naar brokken. En daardoor sneller groeit. Wel is het zo dat vanaf nu de groei nog sneller zal moeten gaan dan in de voorgaande weken. Aan het eind van de 8ste week zullen ze ca. 7 kilo moeten wegen. Met nog 3,5week te gaan betekent dit dat er gemiddeld een 800gram per week aan gewicht bij moet komen. Dit is 120gram per dag. Vanavond koffie visite gehad, we hebben er maar gelijk een gezellige avond van gemaakt. We kunnen toch pas na middernacht gaan slapen. Gezellig over van alles en nog wat gesproken, maar toch vooral ook over de diepere achtergronden van het hebben van een Hovawart, het waarom van het willen hebben van een nestje, en wat erbij komt kijken bij het opvoeden ervan. Natuurlijk werden de A’tjes zelf niet vergeten. Het was heel snel weer voedertijd vanavond.

Donderdag 28 juli
Vandaag bezoek uit Harderwijk. Ik had er graag bij geweest, maar er moet gewerkt worden. Margot heeft een gezellige ochtend/middag gehad. En de A’tjes en alles er omheen hadden natuurlijke 1e prioriteit.

Rennennnn
Rennennnn

Vandaag hebben ze ook voor de tweede maal gekookte vis gehad. Dit samen met de brokken. Vanmiddag bij thuiskomst met de A’tjes zitten dollen. Vanavond voor de tweede keer ontwormings pasta gegeven, met daarna een lekker gekookt eitje. Ieder in zijn eigen bakje. Ook dit eitje weer met een diepere achtergrond; opgepakt worden je bekje opengemaakt en iets vreemds achterop je tong krijgen, is niet leuk. Maar daarna een beloning in de vorm van (weer) eten maakt het een ander verhaal. We zijn met het ontwormen trouwens later dan gepland, maar het was nogal moeizaam om de pasta te verkrijgen. Hoe zwaarder de puppy’s worden des te meer pasta moeten ze hebben. Niemand had de pasta in voldoende hoeveelheid op voorraad. We zullen daarom voor de volgende ontworming maar ruim van te voren bestellen.

SAM_1037
Lekker hoor! zo’n eitje

Ontwormen moet namelijk tot ze 8 weken zijn, elke 2 weken vanaf dat ze twee weken oud zijn, worden toegediend. Daarna tot 6 maanden elke maand, en dan met 9 en 12 maanden. Ook gelijk nog maar even van alle A’tjes de nageltjes geknipt. In de 4,5 weken dat ze nu oud zijn was dit al de derde keer. Vanavond laat zijn ze haast allemaal aan de diarree. Hebben we eerder meegemaakt na toedienen van ontwormings middelen.

 

Vrijdag 29 juli

IK blijf liever even buiten staan, als jullie het niet erg vinden
Ik blijf liever even buiten staan, als jullie het niet erg vinden

Vandaag vrij, heerlijk. De A’tjes hebben weer normale ontlasting, was dus inderdaad van de ontwormings kuur. Ze zijn blij dat de baas er vandaag is. Dat is mijn belevenis wereld, in die van hen ben ik gewoon een bekent speelobject. Als ik in de ren zit wordt ik van alle kanten belaagd. Mijn tenen zijn weer het lekkerst. Abel is vandaag boven de 4 kilo, hij weegt nu 4.260gram. Dat is t.o.v. gisteren bijna 3,5ons meer. De rest heeft denk ik nog 1 a 2 dagen nodig voordat ze zover zijn. Vanmiddag belde de buitendienstmedewerker van de Raad van Beheer, hij stond met autopech langs de weg te wachten op de Wegenwacht. Noodgedwongen de afspraak verzet naar a.s. dinsdag. SAM_1103Het is overmacht, maar het gooit wel weer onze planning door de war. Dinsdag is tenslotte een normale werkdag. Vanavond bezoek van collega met zijn gezin. Even op en neer vanuit Oosterhout, alleen om even naar de A’tjes te kijken. De kinderen zijn verkocht, gelukkig voor pa en ma zijn alle puppy’s al vergeven. Laatste deel van de avond nog even relaxen voordat het weekend begin, hoewel; de website moet ook nog even bijgewerkt.