Week 7

Zaterdag 6 augustus

Kimba op de Maasvlakte
Kimba op de Maasvlakte

Vandaag komt Kimba, de pappa van de A’tjes op bezoek. Samen met zijn baasjes, want zelf heeft hij geen rijbewijs. Ze maken gelijk van de gelegenheid gebruik om wat van Nederland te zien. Met name van onze regio. Afgelopen donderdag hebben ze hun intrek genomen in een Hotel te Oostvoorne waar honden zijn toegestaan. Kimba heeft al meerdere keren bezoek gebracht aan het strand en de duinen. Vooral het Maasvlakte strand was indrukwekkend. Hij heeft het ontzettend naar zijn zin, zee en strand zijn in Zuid Duitsland nl ver te zoeken. Tegen 5 uur vanmiddag waren ze hier. Deze keer maakt Chilli geen problemen als de visite aankomt. Kimba wordt herkend. Maar als hij een beetje vrijpostig wordt, krijgt hij van Chilli toch een terechtwijzing. Voor wat betreft het kennismaken met de puppy’s reageert hij identiek als Cosmo. Alles is goed als ze maar uit zijn buurt blijven.

IMG_1844
Samen met pappa

Nu we het er toch over hebben; Cosmo is de man in huis, een vreemde reu in zijn territorium kan toch problemen opleveren. Cosmo heeft immers de taak huis en haard te verdedigen. En nu ook Chilli met haar kroost. Om eventuele problemen te voorkomen hadden Margot en ik gepland om die twee eerst naast het huis kennis met elkaar te laten maken. Dit hebben we gedaan. Beide aan de lijn, en dan proberen te wandelen. Met de nadruk op proberen. Cosmo bleef redelijk relaxed, Kimba daarintegen zat hoog in zijn temperament, en wilde zich wel bewijzen. Uiteindelijk de poging opgegeven en Cosmo binnenshuis gebracht. Kimba in de tuin bij ons en de rest.

Waar is de zon
Waar is de zon?

Op gegeven moment had iemand vergeten de achterdeur goed achter zich te sluiten. En natuurlijk …Cosmo naar buiten. Heel rustig en zelfverzekerd stond hij op een gegeven moment op het terras. Kimba kreeg hem in het oog, en kwam met veel kabaal op hem toegestormd. Cosmo gaf geen krimp, bewoog niet eens, en werd op een of andere manier alleen maar groter. Tot een kleine 2 meter voordat hij Cosmo zou bereiken ging Kimba op de rem. Je zag hem denken “deze is toch wel erg groot en machtig”, voorts een omtrekkende beweging, en de struiken waren ineens heel interessant. Ik had nooit verwacht dat Cosmo zo een dominante uitstraling zou kunnen hebben. Hij komt zo helemaal niet over, eerder als een erg vriendelijke lobbes. Hoewel op papier Cosmo en Kimba van hetzelfde formaat zijn, blijkt in de praktijk dat Cosmo toch nog een maatje forser is. In ieder geval zijn we blij dat er geen dierenarts bezoek nodig was of, traumatische gebeurtenissen zijn voorgevallen. We hebben met zijn allen fijn ge-BBQed.  Nog even over de A’tjes, deze zijn natuurlijk niet vergeten en hebben alle aandacht gekregen.

Zondag 7 augustus

Ja, al meer dan 50kg nu.
Ja, al meer dan 50kg nu.

Het volgende socialisatie projectje is vandaag aan de orde. We  gaan naar onze dochter, de A’tjes kennis laten maken met paarden. Ze heeft haar paarden aan huis. Vroeg in de middag in de bench, in de auto en op weg. Mamma mee natuurlijk. Onze dochter en haar man hebben alles geboend en ontsmet, en dit voor een bezoekje van 30 minuten. Ook is hun buurvrouw (die ook Hovawart heeft) opgetrommeld om foto’s te maken. De A’tjes met bench en al in de gang bij de stallen neer gezet. Benchdeur open, en ze tuimelen er over elkaar uit.

Renske en Froukje
Renske en Froukje

Ondanks de vreemde omgeving, en luchten gaan ze direct op onderzoek uit. Overal wordt gesnuffeld, en geproeft. Er ligt nog een bergje stro, dit blijkt zeer interessante materie te zijn. A’tje voor A’tje wordt opgepakt, en er wordt kennis gemaakt met Renske, een van de Friezen. Mooi om te zien; neus tegen neus, paard en pup. Ze zijn weer een ervaring rijker. Als ik ook nu weer zie hoe ze hier op reageren, wordt ik steeds benieuwder naar de uitslag van de nestcontrole, die voor komende donderdag op het programma staat.

Neus aan Neus
Neus aan Neus

Terug thuis nog even wat eten, maar daarna moet iedereen toch even bijkomen van de ervaringen. We hebben een rustig middagje. Laat in de middag nog even bezoek voor de A’tjes. Maar dat was het dan weer voor vandaag.

 

 

 

SAM_1339
Deze pop beweegt

Maandag 8 augustus
Weer vroeg met C&C op pad de Bernisse in. Chilli loopt met een T-shirt om te voorkomen dat ze aan de “hotspot” gaat likken. Die moet n.l. droog blijven. Het schiet nog niet echt op met de Hotspot, deze is de afgelopen dagen alleen maar groter geworden, hoewel vanochtend ziet het er stukken beter uit.       Vandaag is de buitenren uitgebreid. We hebben nu 2 afgesloten vakken, ieder met zijn eigen speelmateriaal. Ligt er in het ene vak veel speelgoed zoals

SAM_1450
Even corrigeren Chilli

knuffeltjes, pluche beestjes, frisbees en balletjes, in de andere staan meer Agility attributen en grote flossen (dikke stukken touw met 1 of meerdere knopen erin). De A’tjes worden groter,

SAM_1438
De uitbreiding

en ze hebben daardoor meer leefruimte nodig. Begin trouwens te begrijpen waarom bij een dierenasiel en hondenopvang de leefruimte van de honden zijn voorzien van een betonnen ondergrond. We kunnen de ruimte binnen, en buiten het terras goed schoon houden, maar het gras gedeelte is een ander verhaal. Ondanks dat er elke dag poep wordt geschept, en de overblijfselen worden afgedekt met zand, onstaat er toch een bepaalde “lucht” die overal buiten aanwezig is. Zeker als het zonnetje ook nog eens lekker schijnt. Ik heb al eerder beschreven dat we één van de pupjes op onze arm meedragen als we C&C naast het huis laten lopen. We laten ze nu ook zelf rondlopen. Het is heel leuk om te zien hoe Chilli met ze speelt, en corrigeert. Chilli laat zien hoe je lekker op je rug kan schurken.

SAM_1464
Moeder en dochter aan het relaxen

Het wordt al snel nagedaan, en op een gegeven moment zien we beiden lekker “schurken”. Cosmo komt nu ook dichterbij, en wil af en toe meedoen, 1 pup is niet zo bedreigend voor hem. Lekker rennen, vallen, duikelen en achter Cosmo aanzitten leuker kan niet.

Dinsdag 9 augustus
Vannacht hebben ze de hemelsluizen volgens mij helemaal geopend, het heeft heel hard geregend en daarbij ook nog geonweerd. Het voordeel van een veranda met polycarbonaat platen als dak, is de lichtinval voor zowel buiten als binnen. Het nadeel is de herrie wanneer het regent. Voor de A’tjes was het wel heel erg luid, en dan nog het onweer erbij. Ik ben heel zachtjes wezen kijken, of ze er last van hadden.

Nee, mijn plekje
Nee, mijn plekje

Ze lagen allemaal lekker te slapen. Toch fijn zo’n CD met geluiden. Ondanks het relatief slechte weer toch de tuindeuren open. De A’tjes kunnen zowel binnen als buiten vertier zoeken. De regen doet ze niet zoveel, maar uiteindelijk liggen ze toch lekker allemaal bijelkaar onder de veranda. Ze schijnen dat toch fijner te vinden dan binnen. Nog even bezoek gehad, en voor de rest was het vandaag een rustdag.

Woensdag 10 augustus
Het was weer beestenweer vannacht. Veel regen met onweer, wat luider dan de nacht ervoor. Er is geen paniek, houden zo. Ze groeien goed, uitgezonderd Azer zijn ze nu allemaal boven de 5 kilo. Van de HCN hebben ze vandaag alle attributen gebracht voor de nestcontrole morgen. En natuurlijk wordt even naar de A’tjes gekeken. Vandaag weer met Chilli naar de dierenarts.

Hoe hou ik ze in het gareel met zo'n kap
Hoe hou ik ze in het gareel met zo’n kap

Het gaat niet echt goed met de hotspot op haar rug. Hij breidt steeds verder uit. Bij de dierenarts blijkt dat de medicijnen welke we afgelopen week hebben meegekregen van een lage dosering waren. Dit omdat Chilli nog steeds de A’tjes zoogde. Dit werkte dus niet echt. Inmiddels zoogt ze al een paar dagen niet meer. Ik krijg dan nu ook medicijnen mee met een hogere dosering. Zowel ontstekingsremmers die ook tegen de jeuk moeten helpen, als antibiotica, en ook weer nieuwe zalf. Tevens een kap om te voorkomen dat Chilli aan de hotspot gaat likken. Bij de dierenarts wordt trouwens een tweede hotpot op Chilli haar rug ontdekt. Het is maar goed dat we nu betere medicijnen krijgen.

Nu zijn we met 10!
Nu zijn we met 10!

Binnen een paar dagen moet er nu verbetering komen. En er mogen geen nieuwe plekken ontstaan. Het is vervelend om te zien dat ze met de kap overal tegen aan stoot. Hij is nogal vrij groot. Dit doordat haar snuit vrij lang is. Drinken en eten met kap gaat haast niet, dus kap af en erbij blijven. Klaar kap weer op. Zo komen we wel aan onze tijdbesteding. ’s avonds als we bij de TV ziten mag de kap af. Ik ga dan op de grond voor de bank zitten, en Chilli komt dan naast mij liggen. Ze verroerd uren lang niet. Dit is uniek, meestal heeft ze het binnen een half uurtje wel gezien. Het bij de baas liggen.

Donderdag 11 augustus

Het test gebied
Het test gebied

Nestcontrole dag! Maar eerst weer even onze ochtend wandeling. Chilli haar kap mag af, maar ze mag niet los. Ze vindt het fijn dat de kap af is, maar niet dat ze niet mag dollen met haar broer. Trouwens haar buikje wordt al weer aardig strak. Haar oude snelheid komt met de dag dichterbij, maar nu nog even niet. Ik loop namelijk niet zo hard meer. Het Nestcontrole team heeft een voorspoedige reis gehad. Ze zijn er al om 10.00uur. Dit is ruim driekwartier eeder dan gepland.

SAM_1514
Het exterieur

Het is maar goed dat we een groot overdekt gedeelte hebben buiten. Het is vandaag bagger weer. Het zal de gehele dag blijven regenen. Op aanwijzingen van het team zet ik een stuk af met hekjes. Ideaal de hekken die we van de HCN te leen hebben. Waarvoor dank. Voor de nestcontrole wordt besloten eerst met het karakter gedeelte te beginnen. Hier mogen wij als fokkers niet bij zijn. Dit om te voorkomen dat de puppy’s afgeleid worden c.q. verkeerde prikkels krijgen. Mijn taak bestaat uit het aangeven en ophalen van de A’tjes. Margot is met de verzorging van de mensen in huis belast. Ik heb het druk, niet door het aangeven van de A’tjes, maar meer doordat we ze vanmorgen vroeg voor de derde keer hebben ontwormd. Dom, dom, dom!! Ze zijn allemaal aan de diarree. Alle 9. Ben constant aan het poep dweilen, niet scheppen want daar is het te dun voor. Dan ook nog even de formulieren inscannen van de uitgevoerde testen. Want die gaan straks ook mee met de baasjes. En natuurlijk door het raam in de keuken even meekijken hoe de A’tjes het doen. Is helemaal OK zolang ze ons maar niet in de gaten krijgen. We mogen wel bij de exterieur keuring zijn. Pup op tafel, en 5 volwassenen er om heen. Allemaal puppy kijken. Het is leuk, gezellig en voor ons fokkers ook nog eens leerzaam. Nadat alle testen zijn volbracht en de administratie is afgewerkt, kunnen we eindelijk lunchen. Eerst de A’tjes en dan wij.

SAM_1495
Samen onder de paraplu

Margot heeft zich weer uitgesloofd. Was het eerst “Oma’s appeltaart” bij de koffie. Nu is het een uitgebreide lunch. Rond vier uur in de middag is alles afgerond en vertrekt het test team. Ze hebben nog een aardige reis voor de boeg. Al met al een lange dag voor de dames. Wij zijn blij me de opzet. Normaal bestaat het team uit vier personen. De karakter en exterieur test vinden dan parallel plaats. Nu bestond het team uit drie leden en hebben de verschillende testen achter elkaar plaats gevonden, wat wij wel fijn vonden. Minder hectiek en we waren in staat alles zoveel mogelijk te volgen c.q. mee te maken.  Dames bedankt voor de gezellige dag!
Aan het eind van de dag zijn we best wel versleten, maar mogen ook tevreden zijn. De algemene uitslag is dat het een mooi nestje is met 2 potentiele kampioentjes. Zowel een teef als een reu. Hoe mooi wil je het hebben. Oh ja! Voor de volledigheid: De A’tjes hebben ’s avonds allemaal alweer normale ontlasting.

SAM_1501
Even bellen

Vrijdag 12 augustus
In de ochtend krijgt Margot telefoontje van het baasje van Candy (Brechtje) ze komen morgen voor de dekking met Cosmo. Het was eigenlijk zondag pas gepland, maar ja de natuur laat zich niet dwingen. Wordt weer een drukke dag voor ons. We krijgen n.l. ook nog 3 bezoeken. Maar gelukkig belt één van de bezoekers ook nog, of ze zondag mogen komen i.p.v. zaterdag. We weten niet hoe het zal gaan met de dekking, maar het is in ieder geval een betere spreiding. De A’tjes krijgen in de middag ieder een varkens oortje. Dit was een schot in de roos. Het is niet alleen iets nieuws, maar ze zijn er lekker mee bezig. De test is geweest, dus we mogen nu alle tot ons beschikbare ruimte gebruiken. Als ik thuis kom wordt ik, als ik de keukendeur uitkom, omringt door de A’tjes.

SAM_1595
Mijn eerste kluifje

Ze laten me even zien hoe een tunnel ook nog gebruikt kan worden. Niet als tunnel, maar als een grote rol waar je in kunt rennen om vooruit te komen. Alles is nog nat van de regen gisteren, en ze zijn binnen de kortste tijd doornat. Dit doet ze helemaal niets. Als het begint af te koelen lekker naar binnen en even afdrogen. Ze zijn eigenlijk te moe om te eten. We proberen het straks nog wel even. Ze komen echt niet om van de honger.