8e Week

Donderdag 28 november
Weer een dag. Hij begint zoals de vorige(n) en het lijkt erop dat hij ook zo zal verlopen als de afgelopen dagen. Dat is natuurlijk ook zo, maar C&C junior worden steeds actiever. Ze slapen dus minder. Dat betekent ook dat ze bijna de gehele dag in de gaten gehouden moeten worden. Wel is dit nu ideaal om ze nieuwe prikkels aan te bieden. Dit zowel binnen als buiten. Voor hen heel leuk en (hopelijk) leerzaam. Voor ons heel vermoeiend.
Hoe hebben we dat in hemelsnaam gedaan bij ons A-nest? Dat waren er 9!
Het was een groot verschil dat we ons A-nest in de zomer hadden. Toen waren ze nagenoeg de gehele dag buiten, in een groot buiten gebied. Dat scheelt. Het is nu winter, en de gehele dag buiten zijn is toch wel te veel van het goede.

Vrijdag 29 november
Testdag. Vanmiddag om 3 uur worden C&C junior voor het eerst getest op exterieur en op gedrag.

De uitkomsten hiervan zijn niet bepalend, ze zijn immers nog volop in ontwikkeling. Ze zijn voor ons wel een indicatie m.b.t. het voldoen aan de ras standaard voor wat betreft exterieur, en het gedrag. Dit in zoverre we dat zelf al niet gezien hadden. Maar de puppy test samen met de test welke op de jonge hondendag wordt afgenomen, en de MAG+ test geeft een aardig inzicht het uiteindelijke resultaat van de gemaakte combinatie.

Tijdens de test heb ik geen foto’s kunnen maken daar wij als fokker uit “zicht” moeten blijven. Dit om een zo zuiver mogelijke test te kunnen genereren. Alleen dan kan het e.e.a. gespiegeld worden aan andere nesten.
Hetzelfde geldt voor het gebied waar de test plaats vindt. Ook hier mogen de pups niet eerder geweest zijn. Dit om dezelfde reden.

Inmiddels is de test afgerond. Het was geen lange sessie met 2 puppy’s, maar de organisatie vanuit de HCN is er niet minder om.
Omdat een van de keurmeesters geen eigen vervoer heeft, heb ik hem opgehaald, en breng hem natuurlijk ook weer naar huis.. Hij woont niet zo ver weg, dus dat is in het geheel geen probleem. Bij mijn terugkomst is alles in diepe rust. Is toch wel vermoeiend geweest, denk ik dan toch.

Zaterdag 30 november
Ze staan weer te trappelen om naar buiten te mogen. Zit ik daar om half 10 op zaterdag morgen in de buitenspeelplaats onder de veranda bij 4 graden (gelukkig) boven nul. Ze hebben het echt naar hun zin. Arwen heeft het touwtje, waar ze zelf toen ze klein was veel mee speelde, in de honden speelgoed mand gevonden. Ze probeert Coen en Caatje te activeren tot een trekspelletje, wat ook nog lukt. Vandaag viert Jurre zijn verjaardag. Het is de eerste keer dat ze voor langere tijd alleen zullen zijn. Nu ja, alleen Cosmo, Chilli en Arwen zijn er ook nog. Als we 2 uur later thuis komen is alles zoals we het huis verlaten hebben. Met de hele roedel even naar buiten, op eigen terrein wel te verstaan.

Het baasje van Coen komt tegen het eind van de middag nog even langs. Hij kon er bij het vorige bezoek niet bij zijn, maar wil wel “zijn kind” nog even zien. Hij heeft de primeur; we gaan C&C junior samen uitlaten. Wat betekent even naar het begin van de oprit en weer terug. Is ver genoeg, maar ze leren wel aan de lijn te lopen.

Zondag 1 december
We staan pas om kwart voor 7 op. Wat een luxe! Eerst met C&C en Arwen de dagelijkse routine van de nieuwe dag volbrengen, en dan mogen C&C junior tegen 8uur losgelaten worden in de keuken. Ze zijn vrolijk en blij, alsof ze ons weken niet gezien hebben. Caatje komt tijdens het ontbijt onder mijn stoel liggen, daar ligt ze trouwens altijd. Ze wordt bij mij ook steeds relaxter, ze kan nu lekker genieten als ze in mijn armen ligt.

Arwen vindt het gekroel wel weer genoeg en gaat met haar touwtje bij de achterdeur staan; ze wil naar buiten. Dus jas aan en gaan. De puppy test is geweest dus mogen ze nu overal in de tuin komen. Dat mocht eerst niet omdat de test op “vreemd” terrein moest plaatsvinden. Eerst de tuin verkennen, en natuurlijk ieder een eigen kant op. Gelukkig bewaakt Arwen Coen, en ik mag op Caatje letten. Ze kunnen in principe geen kwaad, en zover ik weet kunnen ze zich niet bezeren, maar je weet nooit. Daarna naar de speeltuin onder de veranda. Lekker spelen met de ballenbak, de bak met plastic flessen en al het andere wat er ligt. Natuurlijk wil Arwen dat ze ook met haar spelen, en wel met het touwtje. Vanmiddag gaan we naar onze dochter. C&C junior kennis laten maken met haar paarden.

Op zondag middag naar Oostvoorne bij onze dochter C&C junior kennis laten maken met paarden. Renske en Vroukje, het zijn 2 merries. Ze zijn lief en zachtaardig, ze komen Coen en Caatje gedag zeggen. Eerst laten we Coen en Caatje elk apart kennis maken met Renske en Vroukje. Daarna lekker samen, maat wel op de arm van Margot en onze dochter. Nog even loslopen in de stal en dan is het weer voorbij.

Maandag 2 december
We zijn gisteren net op tijd geweest met ons bezoek aan Renske en Vroukje.
Renske was al langer niet in orde. Onze dochter en schoonzoon hebben vandaag moeten besluiten Renske te laten inslapen.

C&C junior hebben hier geen weet van, en zijn net als gisteren, eergisteren en de dagen daarvoor twee levendige, veeleisende Hovawart pups. Die (gelukkig) alles wat nieuw is willen onderzoeken. Ze zijn vrij en onbevreesd. Maar wat wil je ook met zo’n moeder, die nog steeds begeleid en opvoed. Ook wil Arwen nog steeds dat ze bij haar komen zogen, maar daar steken we nu een stokje voor. A.s. vrijdag gaan C&C junior naar hun baasjes, en dan moet Arwen wel afgespeend zijn.

Dinsdag 3 december
Vandaag zijn C&C junior samen met Arwen en de toekomstige baasjes van Caatje naar het strand van Rockanje geweest. Het was een rit van 30 minuten heen en evenzoveel tijd weer terug. Dit voor 20 minuten strand bezoek. Het strand is redelijk ver van de parkeerplaats, te ver voor C&C junior om te lopen. Dragen dus. Ze wegen nu beiden ieder meer dan 7 kilo, het is dus best een last die zwaarder wordt naarmate het strand dichterbij komt. Halverwege strand richting vloedlijn C&C junior neergezet. Zand was al bekent, maar zoveel! Dan maar beginnen met opeten. Smaakt anders dan thuis, beetje zout. Tijdens het lopen komt de vloedlijn steeds dichterbij, ze krijgen natte pootjes, ze merken ook dat het water niet te drinken is. Coen maakt natuurlijk weer een buiteling en is kleddernat. Er komt een hond van middelbare grootte op ze afgerend. Hij (of zij) wil waarschijnlijk spelen, maar wordt door Arwen weggejaagd. Ze loopt zeker 30 meter achter hem aan, en kijkt hem dan vervolgens na.
Terug thuis zijn ze versleten, in de auto al in slaap gevallen en thuis verder slapen. C&C junior hebben nu al een keer of 8 een auto ritje gemaakt. Ze zijn het nu gewend.

Woensdag 4 december
Ze zijn druk C&C junior. Ze zijn in het geheel niet meer tevreden met hun nestgebied. Ze willen daar niet meer zijn. Liever in de keuken of in de tuin voor, achter of aan de zijkant. Ze zijn aan de dijk bomen aan het snoeien. Margot gaat met ze aan de lijn kijken. Ze vinden het interessant. Dit ondanks de herrie van de motorzaag en de versnipperaar. Ze zijn met zijn tweeën maar hebben energie voor 10. Vandaag zijn ze ook precies 8 weken, en hebben een gewicht van ruim 7 kilo. Coen een paar ons zwaarder dan Caatje. ’s Avonds met zijn allen op de bank; wij, Chilli, Arwen en C&C junior. Cosmo ligt, met dat kleine grut, nu liever voor de bank.

Sinds een aantal dagen hebben we in de keuken bij de achterdeur kranten uitgespreid, dit ter vervanging van de trainer. Zowel Coen als Caatje lopen (als ze in de keuken zijn) hier naartoe als ze hun behoefte willen doen. De stap naar buiten is nu klein geworden. In hun nest gebied, welke nu haast alleen nog maar voor de nacht wordt gebruikt, staat natuurlijk nog wel de trainer. Met de juiste begeleiding van de nieuwe baasjes zullen ze nu binnen de kortste keren zindelijk zijn.